Kojení s ekzémem na dvorcích

Adéla    07.03.2022, 15:12

Dobrý den, kojím svou 20m dceru (a stále na požádání, což je někdy mnohokrát za den i noc) a před měsícem se mi nejprve na jednom, pak i druhém prsu-pouze dvorce- objevila ekzematická svědivá vyrážka. Kožní lékařka napsala kombinovanou mast Pimafucort (antivirotikum,-mykotikum, antibiotikum) a oznámila mi, že musím přestat kojit. Což tímto způsobem určitě nechci. Je možné 2x denně touto mastí alespoň lehce mazat, když dcera se míst dotýká ústy? Nevím, co jiného dělat... Děkuji!

Milá Adélo,

túto masť nie je dôvod nepoužívať popri dojčení, bežne sa predpisuje aj dojčiacim ženám. Jediným dôvodom, pre ktorý ste dostali odporúčanie prestať dojčiť, je to, že po 1,5 roku už mnohí ľudia nevidia žiadny dôvod pokračovať v dojčení a namiesto hľadania spôsobov, ako dojčenie udržať, majú predstavu, že na dojčení už nezáleží a je teda jedno, keď žene odporučia prestať dojčiť, „nič sa nestane“. Pri používaní tejto maste sa účinné látky veľmi rýchlo vstrebávajú do pokožky, preto nemusíte robiť žiadne opatrenia, ani zmývať túto masť pred dojčením. Nemusíte obmedzovať jej použitie, používajte ju tak často, ako vám ju odporučila používať lekárka.

Ak by bolo potrebné k tejto liečbe pridať ďalšie prostriedky, prekonzultujte, aké možnosti v tejto oblasti máte, s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

V tejto situácii je tiež potrebné vyhnúť sa mastiam s obsahom lanolínu. Ženám sa pre preliečenie bolestivých bradaviek často odporúčajú rôzne prostriedky, ktoré situáciu nielenže nezlepšia, ale majú potenciál ju aj zhoršiť (najmä prípravky s obsahom lanolínu), preto vám odporúčame túto situáciu riešiť s laktačnou poradkyňou a prestať teraz používať lanolín.

Spoločne s laktačnou poradkyňou tiež môžete prejsť faktory, ktoré by mohli spôsobovať tieto problémy:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení s ekzémem na dvorcích