Zacpa/Tuhá stolice plně kojeného miminka

Eliška    07.03.2022, 16:51

Dobry den, již cca měsíc se dcera (nyní 5,5 měs) potýká se zácpou - velmi tuhou, lepkavou stolicí, kterou má problém vytlačit. Je plně kojená a já už nevím, kde by mohl být problém. Jsou i světlé dny nebo spíše půl dny, kdy je stolice normální konzistence, většinou ale převládá tato. Dle pediatra je dcera naprosto v pořádku, výtěr nic neukázal a potíže ji způsobuje příliš časté kojení, že prý dítě nemá dostatek času na strávení dávky mléka. Osobně s tímto názorem nesouhlasím, nicméně zkusila jsem i protáhnout intervaly mezi kojením a výsledek je stejný - chvíli je vyprazdňování běžné, následně opět tuhá stolice. Zkouším ze svého jídelníčku vyřadit mléko a mléčné výrobky, ale k ničemu to nevede. Je možné, že zácpa plně kojeného miminka poukazuje na nějakou potravinovou alergii? Nebo jak si to mám vysvětlit? :-( Děkuji za radu.

Milá Eliško,

túto situáciu nespôsobuje „príliš časté“ dojčenie, pretože dojčenie sa má diať podľa potrieb bábätka a toto je kľúčový faktor pre to, aby dojčenie bolo úspešné z dlhodobého hľadiska. Neobmedzujte dojčenie bábätka. To, čo popisujete, nepoukazuje na potravinovú alergiu bábätka. Výlučne dojčené bábätko by nemalo mať formovanú stolicu. Ale to, čo popisujete vy, neznie ako formovaná stolica. Ak je hustá a lepkavá, toto samo o sebe nie je zápcha a takto môže vyzerať stolica bábätka. Kľúčová otázka je či sa obraz stolice zmenil niekedy v poslednej dobe a ak áno, či táto zmena nesúvisí s tým, koľko mlieka bábätko prijíma pri dojčení. Toto by stálo za to vyhodnotiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte, že by bolo možné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, je možné, že takáto úprava by zmenila aj obraz stolice. Laktačná poradkyňa vás naučí, ako rozlíšiť pitie bábätka a ako vyhodnotiť výdatnosť pitia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zacpa/Tuhá stolice plně kojeného miminka