SK / CZ / UA / RU

Ako odnaučiť spať na prsníku

Otázka

Ahojte mamilačky...už naozaj nevládzem a potrebujem vašu pomoc...Mám 14m synčeka, ktorý je od narodenia kojený. Napriek komplikovanému pôrodu, trom štrajkom a vďaka vám (naštudované všetky druhy podpory kojenia) sa stále kojíme. Od začiatku ma všetci odhovárali ,, aby som ho nenaučila zaspávať na prsníku,, a ,, aby som ho nevpustila do našej postele,,. Som hrdá na to že som nikoho nepočúvla, spinká s nami a pekne zaspí pri kojení. Aktuálne však, asi len ja sama, bojujem s extrémom, ktorý už nezvládam. On totižto na prsniku nechce len zaspávať, on chce na ňom spať a potrebuje moju plnú prítomnosť. Cez noc s tým problém nemám aj keď spinká 10h snażím sa mu prispôsobiť, no cez den keď ešte stále máme dva 1 az 2 hodinove spánky to už nezvládam. Nestihnem nič porobiť a už to začína byť taký extrém, že keď potrebujem ísť na wc a vytiahnem mu prso chytí hysák a nezaspí pokiaľ mu ho nevrátim. Sme v období, kedy nám idú zúbky, chápem že potrebuje moju blízkosť ale ja už nestíham potom ani variť,upratať a vôbec zakl.starostilosť keď vlastne nemám kedy...partner občas pomože ale o malého sa sám nevie postarať..pokočíkovať abo tak, nemá k tomu vzťah ..keď je malý hore vie sa zahrať max.na pol hodku..nosič som využívala dokiaľ sa dalo,no začína mi chodiť a už sa nechce nosiť...ako teda riešiť ten denný spánok? aby vedel spinkat bezomna a ja som aj nieco stihla? Ďakujem krásne za odpoveď, Lena

Lenka | 07.03.2022, 18:25

Odpoveď

Milá Lenka,

nachádzate sa v situácii, kedy sú ženy typicky vyčerpané náročnou starostlivosťou o dieťatko. Už ste veľa investovali a neviete, ako má táto situácia pokračovať ďalej. Vaše dieťatko je stále veľmi maličké a súčasne sa oňho intenzívne staráte už mnoho, mnoho mesiacov a do toho máte na starosti ešte aj celú domácnosť. Vaša situácia je o to komplikovanejšia, že žijete v spoločnosti, kde dojčenie ročných detí nie je bežným javom. Dojčiacim matkám detí tohto veku chýbajú vzory a predstava, čo je vlastne normálne. 

Jednou z možností, ako riešiť takúto situáciu je využiť tento čas na svoj vlastný odpočinok a popri dojčení ležať, pozrieť si film, prečítať knihu. Ak potrebujete nejaký čas na prácu v domácnosti, už čoskoro bude situácia iná (spomeňte si na to, aký bol váš synček iný, keď mal pol roka, či 9 mesiacov), ide o prečkanie týchto týždňov, kedy je situácia taká, že bábätko potrebuje kontakt s vami, aj počas spánku, preto je možné hľadať dočasné riešenia na toto prechodné obdobie. Tieto riešenia môžu situáciu riešiť z rôznych uhlov – od toho, že je možné znížiť nároky na starostlivosť o domácnosť na minimum, cez to, že by ste dočasne zvážili pomoc zvonku, niektoré mestá poskytujú dobrovoľnícke služby napríklad študentiek, ktoré chodia do domácností postrážiť dieťatko alebo pomôcť s domácimi prácami. Jedným z uhlov pohľadu je zapojiť do chodu domácnosti partnera, ktorý môže tieto práce prebrať. Alebo môže riešiť nejakú dobu starostlivosť o dieťatko a vy môžete zatiaľ variť, či upratovať. Táto investícia by sa oplatila aj preto, čo píšete, že partner nemá vzťah k takejto starostlivosti o dieťatko, ale práve to, že by bol donútený hľadať spôsoby, ako sa dieťatku venovať, zabávať ho, ísť s ním na prechádzku, by zlepšilo ich vzájomný vzťah do budúcna. Vzťah sa vytvára spoločným trávením času, vytváraním puta fyzickým kontaktom a hrou. Tieto mesiace sú pre dieťa kľúčové pre vytvorenie si vzťahu s oboma rodičmi. Ďalšou možnosťou je začať dieťatko nosiť počas jeho spánku v nosiči alebo šatke a prípadne ho popri tom aj dojčiť alebo mu nechať prístup k prsníku. Takto sa dá dojčiť aj s voľnými rukami:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

a hoci samozrejme pri takomto dojčení a nosení je náročnejšie vykonávať všetky domáce práce, máme skúsenosti s mnohými ženami, ktoré vďaka noseniu toto zvládali. Ako posledná možnosť ostáva učiť bábätko zaspávať a spať iným spôsobom. Neexistujú však nijaké zázračné spôsoby ani univerzálne návody, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale neprestane sa budiť, a potom môže byť uspávanie v noci ešte náročnejšie ako doteraz. A rovnako, čo sa týka dojčenia popri denných spánkoch, pre veľkú časť detí v tomto veku je nemožné zvládnuť prespať tento spánok bez kontaktu s matkou. Absencia vzorov v našej spoločnosti vytvára dojem, že toto je nejakým spôsobom nenormálne, ale v skutočnosti sa takto správajú mnohé deti.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri