Úbytek mléka jen v jednom prsu

Nikola    09.03.2022, 18:01

Dobrý den. Dcera má měsíc, výhradně kojená. Kojení mě nijak nebolí. Najednou mi výrazně ubylo mléka v levém prsu. Všimla sem si toho když malá začala na prsu hned usínat a špatně sála. Dceru sem několikrát převážila po nakojení z levého prsa a víc jak 25 ml nevypila. Do té dobrý jsem měla mléka víc než dost. Teklo doslova všude. V pravém prsu mám mléka dost a tím to doháním. Kojení nijak neomezuju, kojím kdykoliv malá chce cca každé 2-3h. Spíme společně, v noci se vzbudí tak 2x. Hodně piju, mazlíme se. Střídám prsa u kojení i několikrát . Po dvou dnech žádný posun. Je nějaká šance že se mléko zase vrátí? Jak dlouho to může trvat? Co mohu ještě udělat? Děkuji za odpověď

Milá Nikolo,

bábätká sa môžu takto správať, ak poklesne tok mlieka a je možné, aby bábätko získavalo menej mlieka z jedného prsníka. najčastejšou príčinou takéhoto správania na prsníku je reakcia na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako znížený. Ženy väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže postupne začať odmietať jednu stranu alebo hrýzť na jednom prsníku s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Jednou z príčin, prečo sa v prsníku začne tvoriť menej mlieka, môže byť napríklad aj skutočnosť, že matky k tomuto prsníku bábätká menej často prikladajú alebo bábätká na ňom menej pijú. Niekedy je možné, aby tieto rozdiely súviseli aj s rozdielmi v prsníkoch a niektoré ženy zažívajú to, že aj ďalšie deti sa radšej dojčia z jedného prsníka a postupne sa prestanú na jednom prsníku dojčiť úplne. Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov. Pri praktickej realizácii krokov, ktoré by ste mohli podniknúť, aby ste túto situáciu zmenili, vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s laktačnou poradkyňou bude potom kľúčové urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik, pretože negatívne ovplyvňujú schopnosť bábätka správne sa prisávať k prsníku.

3) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Okrem toho môže fungovať  vytvárať príležitosti pre prisatie dieťatka aj k tomuto prsníku – napr.:
• Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
• Spite s ním v posteli.
• Umožnite mu kontakt koža na kožu.
• Okúpte sa s ním.
• Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči).
• Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu menší prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
• Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie z menšieho prsníka urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
• Na dojčenie z menšieho prsníka sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
• Pri pokusoch odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

4) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

5) Je pravdepodobné, že v tejto situácii bude dôležité urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Úbytek mléka jen v jednom prsu