Večer pred spaním nechce mliečko

Miriam    14.03.2022, 12:30

Dobrý večer, prosím Vás dcérka má 5 mesiacov, plne dojčená na požiadanie. Posledný spánok má cca okolo 16 kedy nakojím a ideme von asi na hodinu, prídeme domov ponúknem prsník - napije sa koľko chce, o 18 ideme kúpať a potom ukladať na spánok čo je cca 18:30. Po kúpaní zaspávala na prsníku, ale asi pred 2 týždňami sa naučila zaspávať sama - nakojila sa toľko koľko chcela, odpojila sa a viac prsnik nechcela, chvíľku si blabotala spokojná najedená, potom som dala cumlík pritúlila sa ku mne a zaspala. No posledných pár dní po kúpaní ako vždy ľahneme do postele ponúknem prsník, párkrát cucne a začne kričať a rozčuľovať sa - nie je to úplný plač, prisaje sa naspäť a takto sa to opakuje dokola. Keď jej dám cumlík upokojí sa a bez problémov zaspinká do 10-15 minút, na mliečko sa zobudí o hodinu až dve, do rana potom každé 2-3h kojím v polospánku keďže spí pri mne v posteli. Cez deň nemá vôbec žiaden problém s kojením, kojí sa na požiadanie (väčšinou v rozmedzí 1,5-2h). Dnes som jej skúsila večer dať moje mlieko z mrazničky do fľaše ako skúšku či je hladná a je slabý tok a preto sa rozčuľuje - lenže nechcela ani to, ani z lyžičky. Je to takto v poriadku že nepotrebuje pred nočným spánkom mliečko aj keď od posledného kojenia pred tým ubehne asi 1,5h? Alebo je niekde skrytý problém ? Prešli sme si ťažkým štrajkom v 2-3mesiaci tak mám strach a nerada by som niečo podcenila a znovu to prežívala. (Cumlík využívame úplne minimálne - len do kočíka von kde bez neho nechce byť a teda večer na to zaspávanie ak nechce viac už prsník). Vopred ďakujem za odpoveď

Milá Miriam,

v tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou zo zoznamu MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože takéto správanie bábätka si vyžaduje osobné zhodnotenie, pri ktorom spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte pitie bábätka a jeho správanie na prsníku. Bábätká v tomto veku sú už zvyknuté na určité rituály a podnety, ktoré potom požadujú a je možné, že odmietanie prsníka súvisí s tým, že dcérka pre zaspatie očakáva podanie cumlíka.

Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte, ako vyzerá pitie bábätka a jeho správanie v iných časoch počas dňa. Z toho, čo popisujete teraz a z toho, čo ste uviedli o dojčení v predošlých mesiacoch, je pravdepodobné, že bábätko začína reagovať na tok mlieka, ktorý vníma ako nedostatočný. Toto je najjednoduchšie odsledovať v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, pretože samotný fakt, že bábätko neprijme mlieko z fľaše či lyžičky, nie je skúškou toho, či na prsníku reaguje na pokles toku mlieka. Pomôže vám to, že chcete situáciu riešiť teraz, keď bábätko ešte len začína prejavovať nespokojnosť na prsníku. Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte, aké kroky je možné urobiť pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka a faktory, ktoré mohli začať tok mlieka v poslednej dobe znižovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Večer pred spaním nechce mliečko