Kojení a frustrace dítěte

Helena    14.03.2022, 12:43

Dobrý den, mám dotaz, který se netýká přímo kojení, ale souvisí s kojením a jeho "výchovnou" funkcí. Syn bude mít za chvíli 2 roky a často vyžaduje prso ve chvílích, kdy je frustrovaný, něco mu nejde. Jsem z toho nejistá. Nechci mu vytvářet návyk ve smyslu, že když mu něco nejde, půjde se najíst/zakouřit - respektive, to jsou moje obavy. Jak řešíte tyto situace? Děkuji za reakce.

Milá Heleno,

tieto obavy v spoločnosti, kde prestalo byť dojčenie normou, má mnoho ľudí. Dokonca nájdete aj mnohé varovania, často zo strany psychológov, že dojčenie vytvára návyky, ktoré nie sú pre dieťa dobré do jeho života. Títo ľudia nevedia, prečo sa dieťa v situácii neistoty, či iného psychického rozrušenia obracia na dojčenie. Nechápu, že sa dieťa obracia na matku, na človeka, že sa tak učí, že jeho problémy neriešia veci, ale ľudia. Nechápu, že v situácii, kedy je dieťa fyzicky či psychicky zranené, dojčenie pomáha znižovať hladiny stresových hormónov, zmierňovať prežívanie bolesti, že reguluje dýchanie, srdcovú činnosť. A v neposlednom rade strašia ženy a ich okolie umelo vytvorenými predpokladmi, pre ktoré neexistuje žiaden vedecký dôkaz. Ak by totiž platilo, že dojčenie vytvára asociáciu, že problémy sa riešia niečím v ústach, tak by dojčené deti ako skupina v dospelosti boli štatisticky významne viac fajčiarmi, než iní ľudia. A to tak nie je. Rovnako to platí aj pri predstave, že dieťa sa naučí svoje problémy „zajedať“, ak by to tak bolo, ako by sa dalo vysvetliť, že práve ľudia, ktorí neboli v detstve dojčení, majú vyššie riziko vzniku obezity? A taktiež riziko toho, že problémy budú deti riešiť pomocou jedla je vyššie pri nedojčených deťoch ako pri dojčených.

V takýchto situáciách teda dieťa nevyužíva prsník ako zdroj potravy, ale naopak obracia sa so svojím problémom na svoju mamičku a fyzickým spôsobom napĺňa svoje potreby, ktoré ešte nedokáže verbalizovať či intelektuálne riešiť, a učí sa, že vzťahy, a nie veci, riešia problémy. Toto je jedna z funkcií dojčenia, ktorú deti a matky využívali odnepamäti. V dnešnej dobe paradoxne chceme, aby deti boli "samostatné" príliš skoro. Na koho iného sa majú v čase ťažkostí obracať, keď nie na matku?

Pozrite sa napríklad na skúsenosti ženy, ktorá bývala určitý čas v Mongolsku, kde stále ešte je vytvorená kultúra dojčenia a vzory pre dojčenie:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/mongolsko/

V článku sa dočítate, ako miestne ženy „využívajú“ dojčenie na odlákanie pozornosti dieťaťa, ktoré sa ťahá o hračku s iným dieťaťom či je rozrušené.

To, že umožníte svojmu dieťatku dojčiť sa, keď to potrebuje, neznamená, že sa neučí ako zvládať tieto problémy v budúcnosti. Práve naopak. Učí sa to a pritom, keď mu to ešte nejde, dojčenie mu pomáha navodiť znova stav pohody. Dieťa sa nič neučí, keď plače alebo sa cíti ohrozené, či neisté. Učí sa, keď má možnosť tieto emócie spracovať v bezpečí náruče osoby, ktorej dôveru.

Tieto otázky rieši množstvo žien a aj preto sme vypracovali celý kurz o vzťahovej výchove (nielen) dojčených detí:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/ako-vychovavat-dojcene-deti/

ktorý vám veľmi odporúčame si vypočuť, prinesie vám mnoho istoty a upokojenie, že to, čo robíte, je správne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a frustrace dítěte