Ukončenie dojčenia

Alena    15.03.2022, 10:31

Dobrý deň, mám dvojročnu (25m) dcéru, ktorú výlučne kojim od narodenia na požiadanie. Kojenie pre nás však už nie je vyhovujúce a preto by som vás chcela požiadať o radu ako čo najjemnejšie kojenie ukončiť (bez toho aby som sa vytratila z domu na týždeň alebo natierala si bradavky horčicou). Dcéra vyžaduje kojenie neustále, niekedy príde aj trikrát v jednej pól hodinke, v noci sa často budí a každé pýtanie mliečka je vždy spojené s mrncanim aj keď jej ho neodopieram. Situácie kedy jej ho nemôžem dať (v aute, na záchode…a pod) nevie pochopiť, vždy to skončí obrovským plačom. Ak však nie som aj cely deň doma je úplne v pohode cely deň bez mlieka a ani jej to nenapadne. Prosím zbytočne nemusíte písať aby ste má odhovorili a aby som vydržala, už “držím” vyše pól roka a žiadna zmena, len k horšiemu. Cely nás deň sa točí okolo mlieka a mrncania, potom som nervózna ja aj dcéra. Myslím že to za to nestojí. Preto vás žiadam o užitočné rady ako dojčenie ukončiť poprípade obmedziť len na uspavanie. Ďakujem pekne.

Milá Alena,

Pri skoršom odstavovaní je dobré poznať dôvody pre odstavovanie, lebo podľa toho je možné zvoliť kroky, ktoré sa dajú podniknúť – dá sa napríklad zvoliť tempo a postupnosť odstavovania alebo napríklad prestať dojčiť z jedného prsníka a pokračovať v dojčení z druhého alebo prestať dojčiť v noci a pokračovať v dojčení cez deň či naopak. Prípadne sa dá vymyslieť plán na preklenutie obdobia bez dojčenia a na pokračovanie dojčenia po tomto období.

Ak je to potrebné z hľadiska napĺňania prsníkov mliekom pri odstavovaní, môžete si trochu mlieka ručne odstriekať do úľavy. Toto mlieko môžete použiť na nakŕmenie dieťatka alebo do príkrmov.

Skoré odstavenie sa spája so širokou škálou emócií. Získajte psychologickú pomoc napríklad od laktačnej poradkyne MAMILY, aby ste mali možnosť otvorene a bez posudzovania hovoriť o svojich pocitoch z odstavenia.

Spoločne s laktačnou poradkyňou by malo zmysel sa stretnúť aj preto, že aj pri odstavovaní existuje množstvo mýtov ako napríklad:

„Odstráňte ako prvé dojčenie, ktoré bábätko najmenej potrebuje.“
Lenže bábätko neodlišuje dojčenia na tie, ktoré potrebuje menej, a tie, ktoré potrebuje viac.

„Ak máte na odstavenie len 2 dni, tak prvý deň dojčite o polovicu menej a druhý deň o ďalšiu polovicu menej.“
Táto rada nedáva zmysel, pretože neuľahčí situáciu ani bábätku ani prsníkom matky. Akurát to bude znamenať, že posledné dva dni s dojčením budú boj a plné zmätku ohľadne toho, ktoré dojčenie bábätku dovoliť a ktoré nie. Ak je na odstavenie naozaj málo času, tak potom má zmysel dojčiť až do poslednej možnej chvíle a následne riešiť stále menším odstriekavaním do úľavy.

„Nahraďte dojčenie podávaním umelého mlieka.“
A pritom po 4 mesiacoch je pri odstavovaní je možné dojčenie nahrádzať príkrmami, ktoré sú čerstvé, rozmanité a výživnejšie. 2-ročné dieťa už celkom iste umelé mlieko nepotrebuje a nemalo by ho dostávať, vzhľadom na to, že súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí.

„Odíďte od dieťaťa na víkend preč, a keď sa vrátite, tak bude odstavené.“ Odstavenie by sa nemalo zámerne spájať s neprítomnosťou matky. Nemalo by sa spájať s klamstvami či s vyplakaním.

„Nech bábätku začne otec dávať fľašku, aby sa aj on zapojil do starostlivosti o bábätko.“
Otec sa môže do starostlivosti o bábätko zapojiť širokou škálou spôsobov a navyše sa môže starať o matku a napĺňať jej potreby.

Ktoré kroky nie je vhodné pri odstavovaní urobiť?

  1. Na ukončenie tvorby mlieka nie sú potrebné lieky. Tvorba mlieka prestane aj sama od seba, celý proces nebude jednoduchší, kratší ani menej bolestivý. Lieky používané na zastavenie tvorby mlieka majú množstvo závažných nežiaducich účinkov.
  2. Nie je vhodné sťahovať prsia obväzmi. Toto môže spôsobiť bolesti a neurýchli zníženie tvorby mlieka.
  3. Dávať na bradavku nechutné či štipľavé látky, aby sa dojčenie dieťaťu znechutilo.
  4. Obmedzovať príjem tekutín matky. Odstavovanie nie je dôvod, aby sa matka týrala dehydratáciou. Odstavovanie v kombinácii so smädom nijako situáciu neuľahčí ani významne neprispeje k zníženiu tvorby mlieka.
  5. Nahradiť dojčenie staršieho dieťaťa pitím kravského mlieka alebo umelého mlieka alebo „kakavkom“. Deti sa nedojčia kvôli pitiu mlieka. Napríklad situácia, ktorú popisujete, kedy sa vaše dieťatko dojčí často počas dňa v kontakte s vami, a keď sa vami nie je, dojčenie nevyžaduje, je vysvetlením toho, prečo je také ťažké nájsť návod, ako dojčenie ukončiť s tým, že by proces predčasného odstavenia dieťa vnímalo ako pozitívnu skúsenosť. Hľadáte nejaký návod, ktorý by proces zjednodušil, dieťatko by pochopilo, že namiesto dojčenia bude mať niečo iné. Lenže práve preto, že nenahrádzate pitie mlieka z prsníka, ale systém starostlivosti, je to také ťažké. Hľadáte totiž spôsob, ako presmerovať starostlivosť o dieťatko na iné nástroje. Toto však vôbec nie je jednoduché. Vaše dieťa teda primárne nevyužíva prsník ako zdroj potravy, ale naopak obracia sa so svojím problémom na svoju mamičku a fyzickým spôsobom napĺňa svoje potreby, ktoré ešte nedokáže verbalizovať či intelektuálne riešiť, a učí sa, že vzťahy, a nie veci, riešia problémy. Toto je jedna z funkcií dojčenia, ktorú deti a matky využívali odnepamäti. V dnešnej dobe paradoxne chceme, aby deti boli "samostatné" príliš skoro. Na koho iného sa majú v čase ťažkostí obracať, keď nie na matku? Dojčené deti sa typicky správajú „lepšie“, keď nie sú s matkou. To, čo sa však deje v čase, kedy s matkou nie sú, nie je to, že pri nej sú umrnčané a to je zlé a bez matky sú zdanlivo spokojné a to je dobré. Z tohto často vyplynie nesprávny uzáver, že dieťa je pri matke rozmaznané a hoci sa vie správať spokojne a dobre, pri matke to nerobí. Realita je, že len pri vás si dieťa dovolí byť samo sebou. Vie, že môže byť umrnčané, nespokojné, nepríjemné a vy ho aj tak prijmete také, aké je. V tomto veku napríklad dieťa ešte nemá reálnu predstavu o čase. Nerozumie tomu, že teraz (keď ste v aute) nemôže riešiť svoj akútny problém, ale ak chvíľku počká, bude sa to dať, keď zastavíte. Tento koncept 2-ročné dieťa nemá šancu chápať. To neznamená, že máte dojčiť v aute. Ale niekedy pochopenie toho, čo sa deje, pomáha pozerať sa na situáciu iným pohľadom.

A ešte najčastejšia otázka: Nedostanem pri odstavovaní zápal prsníkov? Ideálne je postupné odstavenie namiesto náhleho. Zápal prsníkov nie je strašiak, ktorého sa musíte báť. Ak by ste mali pocit príliš plných prsníkov, môžete ich do úľavy odstriekať.

Tvorba mlieka v malom množstve môže pretrvávať aj mnoho mesiacov či rokov po ukončení dojčenia.

  1. Niekedy matky detí starších ako rok či dva rozmýšľajú o odstavení ako o riešení „prílišnej naviazanosti dieťaťa na prsník“. Boja sa, že je dieťa „závislé“ alebo „rozmaznané“. Ak má dieťa dva roky, tak si myslia, že v dojčení dosiahli maximálnu hranicu a že ak nič neurobia, tak sa dieťa bude dojčiť donekonečna. Dieťa v tomto veku sa nedojčí preto, že je na dojčenie „príliš naviazané“, ale preto, že v tomto veku vystupujú výrazne do popredia aj iné aspekty dojčenia a začínajú prevažovať na skutočnosťou, že dojčenie poskytuje dieťaťu materské mlieko. Dojčenie sa v tomto veku stáva pre dieťa významným nástrojom uspávania, upokojovania, riešenia bolesti či krivdy. Ničoho z tohto sa netreba obávať. A nie, dojčenie nebude trvať do nekonečna. Ak chcete, môžete si bez obáv vychutnať toto obdobie, keď vám dieťa dáva najavo, ako veľmi dojčenie potrebuje. Psychické či emocionálne potreby dieťaťa nie sú o nič menej závažné ako jeho fyzické potreby. Je pochopiteľné, že ak už pol roka čakáte, či sa niečo zmení, tak teraz zažívate sklamanie. V 2 rokoch sa totiž deti typicky dojčia častejšie, ako keď boli novorodenci. To však neznamená, že takto to už bude nastálo.
  2. Okrem odstavenia máte možnosť uvažovať aj o „čiastočnom odstavení“ (napríklad na noc) alebo o obmedzení dojčenia či o úpravách dojčenia („dojčíme sa len na sedačke v obývačke“) alebo o nejakej forme dojčenia, ktorá by vám vyhovovala. Skúste zistiť, čo presne potrebujete. Ak ste vyčerpaná, možno oveľa viac ako odstavenie potrebujete odpočinok a pomoc.
  3. Ak je to možné a máte čas, najprv zabezpečte, aby ešte pred odstavením dieťa dobre a dostatočne pestro jedlo rodinnú stravu. Odstavenie nie je nástroj na to, aby „dieťa začalo konečne jesť“.
  4. Ešte pred odstavením strávte čas tým, že si budete všímať správanie dieťaťa a nájdete to, čo ho baví, čo by mu mohlo pomôcť prekonať obdobie odstavovania – spievanie, nosenie, rozprávanie rozprávok, prechádzky vonku, masáž, kúpeľ atď.
  5. V tomto veku dieťa nepotrebuje fľašu ani umelé mlieko na to, aby sa mohlo odstavenie uskutočniť. Nepotrebuje piť kravské mlieko ako „náhradu“ materského mlieka. Môže prejsť z dojčenia na rodinnú stravu a piť z obyčajného pohárika ako všetci dospelí.
  6. Doprajte dieťaťu veľa telesnej blízkosti a kontaktu koža na kožu. Ukončením dojčenia sa nemá skončiť aj fyzický kontakt, práve naopak.
  7. Venujte dieťaťu veľa času a nerušenej pozornosti.
  8. Nehovorte dieťaťu ako dôvod pre odstavenie nepravdy či polopravdy.
  9. Nenechajte dieťa vyplakať a nenechajte ho v tejto situácii samé.
  10. Ak už dieťa rozpráva, veľa sa spolu rozprávajte, skúste dôjsť ku vzájomnej dohode.
  11. Hľadajte pre dieťa zaujímavé činnosti, ktoré ho rozptýlia, a nájdite si nové spôsoby uspávania čítaním, spievaním, rozprávaním rozprávok a podobne.
  12. Deti sa pri odstavovaní správajú rôzne. To, čo fungovalo susede, nemusí fungovať vám. Hľadajte spôsoby, ktoré sa odvíjajú od poznania povahy a individuálnych potrieb vášho dieťaťa.
  13. Ak je to možné, neodstavujte dieťa v čase jeho choroby. Brušná chrípka či hnačka alebo zvracanie nie sú správnym časom ani signálom na odstavenie. V takejto situácii dieťa potrebuje dojčenie ako súčasť liečby a rekonvalescencie.
  14. Nerobte príliš veľa krokov k osamostatňovaniu naraz. Pokiaľ je to možné, nespájajte odstavenie s odchodom dieťaťa do vlastnej izby, ak s tým dieťa samo nesúhlasí.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončenie dojčenia