Gynprodyl při kojení

Klára    15.03.2022, 20:54

Dobrý den, Prosím o radu zda mohu při plném kojení užívat lék Gynprodyl ? Mám plné kojené 6 měsíční dítě a moje gynokoložka mi předepsala Gynprodyl na zavádění od 18.do 25. Dne cyklu kvůli úpravě rozházeneho a hodně silného menstruačního cyklu. V přívalovém letáku je však napsané že neexistuje žádná indikace k předepsání progesteronu při kojeni. Děkuji za informaci a prosím o odpověď na email. Děkuji 

Milá Kláro,

pri neobvyklom krvácaní je vždy dôležité odlíšiť, či príčinou nie sú potenciálne závažné príčiny, pretože tie je potrebné odstrániť. Vaša gynekologička podľa toho, čo píšete, nič také nenašla a preto logicky predpokladá, že ide o krvácanie, ktoré je spôsobené hormonálnou nerovnováhou (mimochodom, keďže v tejto súvislosti sa niektoré ženy nesprávne dozvedia, že toto spôsobuje dojčenie samotné: takéto krvácanie nie je spôsobené dojčením, ktoré už váš cyklus neovplyvňuje, preto sa vám cyklus vrátil).

Otázku, ako postupovať ďalej, je dôležité riešiť aj z pohľadu toho, ako opatrenia pre zastavenie krvácania ovplyvnia dojčenie. Je možné, že ak by ste si dávali progesterón, v tom čase krvácanie pozorovať nebudete. Progesterón nie je problém užívať s ohľadom na dojčené bábätko, to nebude tento liek užívať s vami. Ale z pohľadu dojčenia je dôležité zvážiť tento zásah, pretože progesterón má potenciál znížiť tvorbu mlieka a pre 6-mesačné deti to môže znamenať, že začnú dojčenie odmietať úplne a je takisto pravdepodobné, že bude potrebné začať nižší príjem mlieka vyvažovať intenzívnym kŕmením bábätka so zameraním na kalorické jedlá, tak ako to píšeme na konci článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Preto z pohľadu dojčenia máte možnosti, neurobiť vôbec nič a ešte počkať, táto možnosť predpokladá, že ste schopná tolerovať krvácanie, ktoré pozorujete. Alebo ešte pred nasadením progesterónu, vyskúšať upraviť svoj cyklus iným spôsobom, ktorý by neovplyvňoval dojčenie.

V prvom rade by bolo vhodné zistiť, v akej fáze cyklu krvácate, aby ste bezpečne poznali dni pred ovuláciou, dokázali rozlíšiť, kedy ste po ovulácii. Toto by malo zmysel aj v prípade, že by ste chceli používať progesterón, pretože ten by sa mal podávať v druhej fáze cyklu, v luteálnej fáze, teda vo fáze po ovulácii, čo je čas, kedy má žena prirodzene po ovulácii vo vaječníku žlté teliesko, ktoré je producentom progesterónu. Liekom by ste tak v tejto fáze zvyšovali hladinu hormónu progesterónu na takú, akú by ste mali mať sama od seba. Ak ženy nepoznajú svoje znaky plodnosti, niekedy sa progesterón odporúča užívať na základ na základe kalendárového výpočtu určitého dňa cyklu, kedy sa kalendárovo predpokladá, že už môžete byť po ovulácii, tento spôsob však znamená, že môžete progesterón užívať vo fáze cyklu, kedy sa vôbec v tele sám netvorí. Niekedy však cyklus je hormonálne veľmi nevyvážený a nie je jednoduché určiť, kedy nastáva ovulačný jav a potom má zmysel v prípade, že sa rozhodneme, že terapiu bude progesterón, užívať ho podľa dní cyklu.

Odporúčame vám začať sledovať svoje znaky plodnosti, vzhľadom na to, že potrebujete riešiť túto situáciu aj z medicínskeho pohľadu, vám odporúčame používať metódu, o ktorej sa viac dozviete na www.plodar.sk.

Týmto spôsobom by ste mohli lepšie odlíšiť, v ktorej fáze cyklu sa krvácanie deje, či ide o krvácanie súvisiace s hormonálnou nerovnováhou, alebo napríklad o dysfunkčné krvácanie z maternice a podobne.

Mnohým ženám v tejto situácii pomôže zmiernenie životného tempa, vyžadovanie pomoci so starostlivosťou o deti, tak, aby ste si mohli odpočinúť, aspoň na chvíľu denne mať čas pre svoje záľuby, pre relaxačný kúpeľ, ľahké cvičenie, posedenie s kamarátkami, prečítanie si knihy... čokoľvek, čo by vám pomohlo odbúrať stres. Do týchto opatrení môžete zaradiť aj opatrenia pre zlepšenie stravovania a často ženám v tejto situácii významne pomôžu špeciálne vitamínové zmesi pre zmiernenie predmenštruačného syndrómu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Gynprodyl při kojení