Tvorenie mlieka po odstavení
Otázka
Dobry den, pred tyzdnom v piatok som dcerku (15m) odstavila od mlieka. Kojenie bolo iba rano a vecer pred spanim. Uz to nebolo ako predtym, kedy jej stacilo 5 minut. Kojenie bolo uz mesiac zdlhave, cca 10 minut trvalo, mala viac menej iba dudlala ale pomenej preglgala. A sama uz som mala pocit, ze uz je pripravena na odstavenie. Tak som skusila vecer jej dat UM a bez problemov ho prijala, vobec neprotestovala, chutilo jej. Akoby sa konecne napapala poriadne. Odvtedy ani nevyzadovala moj prsnik. Presiel tyzden a mne sa zacali prsia nalievat. Nie je to zatial nic hrozne, ale prava bradavka ma zacala boliet, ked si ju jemne stlacim, a prsia mam tvrdsie. Rano som si malu rozbrala na ruky a ako mi tlacila na prsnik, tak mi vytieklo mlieko. Co s tym mam prosim Vas robit? Odsavanie som citala ze nie je dobre, kedze to spusti tvorenie mlieka este viac. A aj tak bolo pre mna odsavanie bolestive, takze som sa tomu vyvarovala. A nemoze sa mi takymto stylom zapalit prsnik? Poradte mi prosim. Dakujem
Odpoveď
Milá Simona,
vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť tvorbu mlieka. Neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka trochu mlieka odstriekate, ak prsníky budú veľmi plné. Ak momentálne pociťujete veľké bolesti, dočasne môžete užívať lieky od bolesti, aby ste prekonali dni, kým sa tvorba mlieka znižuje. Pri vysokej tvorbe mlieka trvá určitú dobu, nech sa situácia zlepší, najhoršie sú prvé dva - tri dni a potom ďalej počítajte s približne dvoma týždňami, počas ktorých sa tvorba mlieka bude zmierňovať. Pri zväzovaní prsníkov sa môže ľahšie stať, že sa niektorá čas prsníka zablokuje, je to jeden z dôvodov, pre ktorý nie je vhodné toto robiť. Ak by sa vám nejaká hrča vytvorila, môžete postupne skúsiť odstriekať a sama od seba by najneskôr do 48 hodín mala zmiznúť. Môžete okrem odstriekania použiť kapustné listy, ktoré si môžete dávať neustále, kedykoľvek chcete, kapustné listy môžu byť chladené z chladničky.
Čo sa týka podávania umelej výživy dieťatku, môžete si prečítať túto odpoveď z našej poradne:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu