Tandemove dojcenie a žiarlivosť

Mirka    22.03.2022, 10:20

Dojčím staršieho syna , ma 3 roky a jeho brata ktorý ma mesiac. Starsi syn sa dojcil cele tehotenstvo. Môj pobyt v pôrodnici zvládol úplne bez problémov bez mliecka(bolo to prvy krat kedy sme neboli spolu, vždy zaspaval na prsníku. Aktuálne absolvoval aj prvý víkend u starých rodičov taktiež bez problémov. Ako som však prišla z pôrodnice, pripadne on od starkých neustále vyžaduje prsník. Pred pôrodom prespal takmer celu noc. Väčšinou sa dojcil raz alebo dva krát. Teraz v noci vyžaduje prsník každú chvíľu, bábätko sa dojčí cca 3-4 x v noci. Starší syn pokial nedostane prsník hneď začne kričať priadne ma ťahá od bábätka k sebe. Je to nepríjemne a únavne. Občas to riešim tandemom ale neni mi to moc prijemne a aj starší syn ma občas výhrady. Ziadnu podporu od okolia nemám. Hlavne najbližší si buď robia srandu alebo mi vravia že ho mám už odstaviť. Muž sa koli tomu somnou nerozprával 3 týždne po pôrode. Keď bábätko spi snažím sa synovi venovať maximálnu pozornosť, alebo ho nechať nech sa v klude nadojči. Od narodenia sme na seba veľmi naviazaný a nechcem ho odstaviť spôsobom aby to vnímal že je to koli bracekovi. A ani ho nechcem odstaviť , chcem to nechať na neho. Ale som dosť unavená a keď nemám žiadnu podporu práve naopak je to náročné a neviem ako to vyriešiť.

Milá Mirka,

nachádzate sa v náročnom období. Aj ženy, ktoré nedojčia, popisujú prvé mesiace po narodení ďalšieho dieťatka ako veľmi náročné. Rodina sa zžíva s novou rutinou a staršie dieťatko prežíva obrovské zmeny vo svojom živote. Pre dojčené dieťa je typické, že nové, neznáme situácie a náročné pocity spracováva dojčením. A súčasne je typické, že rodina a priatelia dojčiacu ženu v tejto situácii nepodporia, o to je vaša situácia náročnejšia. Naša spoločnosť stratila kultúru dojčenia. Prestali sme vidieť staršie dojčené deti. Myšlienka tandemového dojčenia bola v našej spoločnosti ešte pred pár rokmi úplne revolučnou novinkou. Dojčenie 3-ročných detí bolo v začiatkoch pôsobenia o. z. MAMILA absolútnou výnimkou. Rodina ženu v tejto situácii typicky nepodporí preto, že nemá skúsenosti s dojčením starších detí a má pocit, že to, čo sa deje, nie je normálne a že to matke pridáva starosti. Ich predstava pomoci potom logicky vyzerá ako nátlak na to, aby matka prestala dojčiť, obmedzila dojčenie, nastavila režim, vytvorila hranice – pretože s takouto výchovou majú skúsenosti a toto si ľudia predstavujú ako nástroj na to, aby žena prestala byť vyčerpaná a aby zvládala situáciu jednoduchšie. A frustrácia z toho, že tieto dobré rady neprijímate, stojí za hnevom, ktorý následne zažívate, napríklad zo strany manžela, pretože nevie, ako vám môže pomôcť a bolí ho vidieť vás vyčerpanú.

Mnohí muži sa zdajú byť menej nastavení na vzťahovú výchovu. Je to preto, že vyšli z rodín, v ktorých boli ako chlapci vychovávaní tvrdo. Ich komunikačné automatizmy odrážajú to, ako boli vychovaní oni sami. Aj žena má často podobný základ výchovy. Ale to, čo zmení ženu, je materstvo, dojčenie, fyzický kontakt s dieťaťom, nosenie, spoločné spanie. Mužom môže chýbať raná fyzická časť výchovy a tiež dostatočné množstvo času stráveného pozorovaním svojich detí. Niekedy vidia svoje dieťa veľmi krátky čas počas dňa. Niekedy vidia svojej dieťa poobede alebo večer, keď je dieťa už unavené alebo prestimulované. Mužom teda môže chýbať okrem základu pre vzťahovú výchovu zo svojej pôvodnej rodiny, aj fyzický podklad, na ktorom sa deje empatia. Mužom môže chýbať časová dotácia pre vytvorenie vzťahu. A v niektorých vzťahoch muži nedostanú priestor, aby svoje dieťa skutočne spoznali a naučili sa s ním tráviť čas príjemným spôsobom.

Výsledkom je, že ženy majú pocit, že muži nepomáhajú, nerobia to, čo by mali, a ak sa aj snažia pomáhať, urobia to zle. Často potom žena preberá všetko na seba, je prepracovaná a unavená a toto negatívne ovplyvňuje aj jej schopnosť pokračovať vo vzťahovej výchove.

Jedna z možností je otvorený rozhovor o tejto téme. Preštudujte si spoločne s manželom rôzne informácie k tejto téme. Pozrite sa na príklad na tento príbeh z našich stránok:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/rozmaznanie/

Preštudujte si e-book, ktorý sme pripravili na túto tému:

https://www.mamila.sk/shop/knihy/26-vztahova-vychova-ebook.html

a odporúčame vám vypočuť si aj kurz na túto tému.

Navštívte podpornú skupinu dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej sa môžete o tejto téme porozprávať aj s inými matkami s dvoma a viac deťmi. Existujú aj špeciálne skupiny na sociálnych sieťach pre tandemovo dojčiace ženy, v ktorých môžete získať podporu. Niektoré naše profesionálne laktačné poradkyne organizujú dokonca špeciálne stretnutia venované tandemovému dojčeniu:

https://www.facebook.com/KojeniSLaskouSpoKojeneDeti/events

Na podporných skupinách by ste mohli získať to, čo nedostávate od svojej rodiny: porozumenie, povzbudenie, tipy na riešenia, ktoré nebudú zahŕňať ukončenie dojčenia a výčitky, že ste už dávno mali dojčenie obmedziť alebo ukončiť. Nebudete musieť obhajovať svoje rodičovské rozhodnutia a získate to, čo nie je možné v kontakte s rodinou: možnosť ventilovať svoje pocity, frustrácie, nespokojnosť bez toho, aby ste museli investovať energiu do toho, prečo to vlastne ešte robíte.

A získate aj tipy na to, ako komunikovať o tejto téme s manželom a rodinou. Ich pomoc môže spočívať v iných oblastiach, môžu vám pomôcť s varením, domácimi prácami, so zabavením niektorého z detí, kým sa budete naplno venovať tomu druhému. Napríklad pre zlepšenie správania staršieho synčeka typicky významne mení situáciu, ak by ste získali ráno po jeho zobudení čas (a nemusí to byť dlho, stačí 15 – 30 minút), kedy by napríklad manžel bol s bábätkom a vy by ste synčekovi mohli prečítať knižku či zahrať sa s jeho obľúbenými hračkami a venovali mu nerušenú pozornosť. Začať deň takto pre mnohé staršie deti úplne mení situáciu. Získajú istotu, že mama je tu pre nich, že sa chce naplno venovať jeho potrebám.

Pomoc rodiny môže spočívať aj v tom, že by niekto vzal staršieho synčeka na prechádzku v čase, kedy by ste sa vy mohli s bábätkom vyspať počas dňa a načerpať energiu na časté nočné dojčenie staršieho syna.

Ľudia majú často pocit, že dojčenie je príčinou nepríjemného správania, ktoré 3-ročné deti mávajú. Pravý opak je pravdou: vaše staršie dieťa zažíva rovnako náročnú situáciu, ako mnohé iné nedojčené deti po narodení súrodenca, ale svoje pocity rieši dojčením v osobnom kontakte s matkou. Učí sa tak, že jeho problémy riešia ľudia a nie veci. Učí sa tak, že je milovaný, aj keď sa správa nevhodne. Učí sa, že záleží na tom, ako sa cíti a že nemusí skrývať to, aký je. Učí sa bezpodmienečnej láske. To sú investície, ktoré sa vám mnohonásobne vrátia v jeho puberte a sú základom pre jeho vzťahy v dospelosti. To, čo robíte, má zmysel.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemove dojcenie a žiarlivosť