Kojím celý den

Michaela    29.03.2022, 11:39

Dobrý deň chcem sa opýtať. Malý má 2 týždne. A chce byť na prsníku stále. Príde mi ,že tam je celý deň a ,že len kojím. Prsia mám už mäkké je to v poriadku ? Je tam mlieko ? Nebude hladný ? Mám strach aby priberal.Ďakujem za odpoveď.

Milá Michaela,

odpoveď na vašu otázku by sa mala odvíjať od toho, čo robí vaše bábätko na prsníku, keď sa dojčí. "Takmer nepretržité dojčenie" niekedy znamená, že bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka pri dojčení a je to možné zlepšiť, ak bábätko bude lepšie piť na prsníku. Na druhej strane, z toho, čo píšete vo svojej otázke, nie je možné určiť, že by toto bolo spôsobené nedostatočným pitím bábätka na prsníku. Je dosť dobre možné, že vaše bábätko získava dostatok mlieka a jeho potreba častého dojčenia súvisí s tým, že dojčenie je nielen pitie mlieka, ale aj starostlivosť o bábätko. Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto ak bábätko dáte dole z prsníka, môže plakať a správať sa, ako keby ho bolelo bruško, v skutočnosti môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým ženám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Ak sa bábätko potrebuje dojčiť často, ale pritom sa pri dojčení dostatočne výdatne napije, môže byť potreba častého dojčenia a kontaktu s matkou úplne normálnym dojčiacim správaním tohto bábätka a to, čo vám môže pomôcť, je nájsť spôsoby, ako skĺbiť túto potrebu bábätka s vašimi potrebami tak, aby ste mohli pri dojčení robiť iné potrebné práce, pretože toto je možné. Častým dojčením bábätku nemôžete ublížiť. Bábätká sa nemôžu "prejesť" a nie je potrebné, aby boli medzi dojčeniami nejaké umelo nastavené intervaly. Rovnako nemusíte bábätko pri dojčení ponúkať opakovane ten istý prsník, toto nefunguje ako prevencia "bolesti bruška".

Prečítajte si aj tento článok o „kolike“ a plači bábätiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Je možné vyznať sa v tom, či bábätko na prsníku pije a či pri dojčení získava dostatok mlieka. Odporúčame vám vyhodnotiť dojčenie a jeho výdatnosť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v prípade, že sa skutočne znížila tvorba mlieka a bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka, môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Toto by mal byť kľúčový bod pre ďalšie kroky. Pretože niekedy ženy vyhodnocujú, že sa tvorba mlieka znížila z rôznych ukazovateľov, ktoré v skutočnosti neznamenajú, že sa niečo skutočne stalo z s tvorbou mlieka: dobrým príkladom je napr. obava žien, ktoré prestanú pociťovať nalievanie prsníkov medzi dojčeniami – začnú sa obávať, že to je znak zníženia tvorby mlieka. Takisto odsávanie nemá výpovednú hodnotu o tom, čo bábätko reálne vypije z prsníka, bábätká môžu piť z prsníka lepšie ako dokážete odsávačkou odsať. Rovnako samotná dĺžka dojčenia alebo zmena v častosti dojčení nemusí nevyhnutne znamenať, že poklesla tvorba mlieka. A súčasne, z vašej otázky nie je možné vylúčiť ani to, že skutočne je potrebné tvorbu mlieka zvýšiť a že skutočne nie je potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka. Preto najjednoduchšie bude stretnúť sa s poradkyňou a priamo v osobnom kontakte, pri pozorovaní dojčenia, určiť, čo sa deje, či to, čo popisujete, je možné riešiť zlepšením dojčenia a ak áno, určiť najefektívnejší postup.

Ak by skutočne bolo potrebné zlepšiť dojčenie, potom spoločne s poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť situácie, kedy klesá tvorba mlieka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka, odporúčame vám pokračovať vo zvyšovaní tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojím celý den