Kojeni a dopad na zdravi matky

Veronika    05.04.2022, 10:40

Dobry den, dceri jsou 2,9 roku a kojim ji stale od narozeni. Behem teto doby se udalo spoustu zmen v nasich zivotech, ktere ovlivnili me i dcerino zdravi. 3xstehovani, smrt otce dcery, samozivitelstvi apod. Objevovali se mi ekzemy na rukach a mela jsem zaludecni problemy, ktere jsem vyresila zmenou stravy (bezlepku, bezlaktozy a cukru) a tyto potize se mi ztrazili. Dceri se objevil ekzem pred par mesici na vnitrni strane kolen i pod zadeckem. Uziva bylinne preparaty a lepsi se to. Omezila jsem lepek i u ni a vice pije. Zase prisla dalsi stresova situace a to uz mi zacali padat vlasy a lamat se i nehty. Od zmeny jidelnicku jsem postupne zhubla na 60kg. Opravdu jsem citila, jak me kojeni vycerpava a bere ziviny, ktere potrebuju. Odstavila jsem dceru na skoro tyden a citila jsem vetsi prival energie i zlepseni zdravotnich potizi. Za to se nam zhorsil vztah a rozhodla jsem se ke kojeni vratit a zaroven vyresit zdravotni obtize. Mate nejake doporuceni na vitaminy ci potraviny pri techto dietach v souvislosti s kojenim tak, abych mela energii a zaroven telo vyzivene a mohlo kojit? Dekuji za odpoved.

Milá Veroniko,

je možné riešiť zdravotné problémy matky a popri tom pokračovať v dojčení. Je to veľmi dôležité aj z hľadiska zdravia ženy, pretože dojčenie je pre matku zdravé. Málo sa o tom hovorí. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Je pochopiteľné, že v období plnom veľkých životných zmien a stresu sa cítite vyčerpaná a tieto zmeny vplývajú aj na vaše zdravie. Starostlivosť o malé dieťatko je náročná aj v prípade, že má matka vytvorené ideálne podmienky, samozrejme v čase takýchto náročných udalostí je to ešte náročnejšie. Dojčenie je formou starostlivosti o dieťatko a je preto pochopiteľné, že ak sa nejaká časť starostlivosti o dieťatko prestane vykonávať, bude sa žena prechodne cítiť lepšie. Avšak v konečnom dôsledku dojčenie starostlivosť o dieťatko uľahčuje, po fyzickej aj psychickej stránke. Pre 2-ročné dieťatko je náročné zvládať mnohé situácie samostatne a spolieha sa na pomoc matky dojčením. Mnohé ženy si nevedia predstaviť, o čo náročnejšie by bolo uspávať dieťatko v noci či cez deň, ak by nedojčili. Aké náročné by bolo utíšiť ho, ak sa hnevá, či je rozľútostené, fyzicky či psychicky zranené. Všetky situácie, v ktorých dojčenie poskytuje upokojenie a utíšenie dieťatku, predstavujú formu starostlivosti, ktorú by v prípade, že by dieťatko nebolo dojčené, bolo potrebné nahradiť iným spôsobom. Pre mnohé ženy sa zdá lákavé prestať dojčiť, pretože dúfajú, že spolu s tým sa stratí aj potreba dieťaťa, ktorú riešili dojčením. Napríklad, že začne spať celú noc. Lenže to sa často neudeje. Častejší scenár je ten, že dieťa treba naďalej v noci uspávať a utišovať, ale už sa to nedeje dojčením, ale napríklad nosením na rukách, chôdzou, hojdaním na fitlopte, teda spôsobmi, ktoré sú v konečnom dôsledku omnoho náročnejšie. Aj z hľadiska vášho zdravia je preto lepšie vrátiť sa znova k dojčeniu. Ak to budete považovať za potrebné, z hľadiska dojčenia môžete používať rôzne vitamíny či jesť rôzne potraviny. Toto je otázka vašej voľby, nemusíte tieto voľby zvažovať z hľadiska dojčenia. Navyše v čase dojčenia vaše telo využíva výživné látky z potravín účinnejšie, takže samotné dojčenie nepredstavuje záťaž navyše. Ak by ste mali záujem, môžete sa obrátiť na nutričné terapeutky, ktoré sú súčasťou medicínskeho tímu o. z. MAMILA, napríklad na pani Blechovú (info@nutrivita.cz).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojeni a dopad na zdravi matky