Dojčenie počas dlhodobej horúčky

Martina    07.04.2022, 15:49

Dobrý deň, mám trojmesačnú dcérku ktorú plne kojím. Ochorela som mám chrípku s ktorou prišli aj horúčky. Počas dňa 37.5 ku večeru sa to zhoršuje na 38 a viac. Horúčky trvajú už 4 dni a neviem sa ich zbaviť. Paralen užívam len večer prípadne v noci. Kojiť stále chcem a pokiaľ budem vládať tak ani neprestanem. Chcela som sa ale opýtať ako mám riešiť svoju situáciu? Moja všeobecná doktorka mi odporučila ísť na pohotovosť. Neviem ale či to je také akútne na pohotovosť. Ďakujem za odpoveď.

Milá Martina,

horúčka či teploty nie sú z pohľadu kvality materského mlieka či zdravia bábätka prekážkou pre dojčenie, a to ani v čase koronavírusu a ani v prípade, že horúčky pretrvávajú viacero dní. V materskom mlieku sa v dôsledku horúčky nenachádzajú žiadne škodlivé látky. Rovnako nehrozí, že by ste „horúcim mliekom popálili“ pusinku bábätka – toto bývajú najčastejšie nezmyselné argumenty prečo sa matke s horúčkou zakazuje dojčiť. Je absurdné, ako si ľudia predstavujú, že 38-stupňové mlieko by malo predstavovať riziko pre bábätko a majú predstavu, že umelé mlieko vždy zarobia v teplote presne medzi 36 - 37 °C.

Ak je to potrebné, môžete užívať lieky proti horúčke tak často, ako by ste ich užívali, ak by ste nedojčili. Paralen môžete užívať v takom dávkovaní, v akom sa odporúča bežne pre dospelých ľudí. Ak by to bolo potrebné, môžete užívať aj iné potrebné lieky, nie je dôvod vám odopierať potrebnú liečbu preto, že dojčíte:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Dojčenie je kľúčové aj pre ochranu vašej dcérky, pretože v prípade vášho ochorenia sa v materskom mlieku nachádzajú protilátky a rôzne faktory, ktoré pomáhajú imunite bábätka. Pokračovanie v dojčení je v prípade vášho ochorenia ešte o to dôležitejšie.

O tom, či je potrebné riešiť vaše ochorenie na pohotovosti prípadne hospitalizáciou, nerozhoduje fakt, či dojčíte alebo nedojčíte. V prípade ťažkého priebehu ochorenia a potreby hospitalizácie by matka mala byť hospitalizovaná spoločne s bábätkom, aby s ním mohla zostať v kontakte a ďalej ho dojčiť, ak si to matka želá. Je to jednoduchšie, ako keby si ťažko chorá matka mala napríklad odsávať mlieko alebo by mala popri ochorení ešte aj bojovať s bolestivým naliatím prsníkov.

Ak by sa žena rozhodla, že počas hospitalizácie s bábätkom nebude v kontakte, je dôležité, aby neužila žiadne lieky, ktoré zastavujú laktáciu (tvorbu mlieka), aby sa nepripravila o možnosť pokračovať v dojčení po návrate z nemocnice.

Ak by bábätko nebolo spoločne s hospitalizovanou matkou, tá má tieto možnosti pre výživu bábätka:

  • Môže si v nemocnici odsávať či odstriekavať mlieko, ktoré môže bábätku posielať domov. Materské mlieko môže byť podávané pohárikom či lyžičkou, a v prípade potreby je ho možné aj v domácich podmienkach pasterizovať. Ako sa vyhnúť použitiu fľaše, môže rodinu, ktorá by sa starala o bábätko, naučiť prakticky profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY.
  • Bábätko môže v prípade potreby dostávať aj darcovské materské mlieko, napríklad z banky mlieka.

Po ukončení hospitalizácie sa matky môžu obracať na profesionálne laktačné poradkyne MAMILY, aby im pomohli pri návrate k dojčeniu. Tento návrat bude jednoduchší, ak si matka v priebehu hospitalizácie udrží tvorbu mlieka na čo najvyššej úrovni a ak bábätko v priebehu separácie bude kŕmené inak ako fľaškou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie počas dlhodobej horúčky