Bolest levého prsu

Veronika    26.04.2022, 14:39

Dobrý den, Měla bych otázku jak se zbavit bolesti levého prsu. Syn má 4 týdny a je plné kojení. Bouzel mě od zacatku kojení bolí levé prso a ja už zacinam být zoufala.. nejdřív mě bolely obe to jsem si říkala proste mám jen citlivé bradavky… což se mi potvrdilo když přestalo bolet prave prso. Bouzel ale levé je řekla bych každým dnem horší a horší… prasklinky na něm nemám a nebo si minimálně nejsem vědoma dokonce už jsem v něm měla 2x ucpaný mlekovod. Na dotek je tvrdší a to i třeba 5 minut po kojení, ale horské není. Celkove se snažím ať malý pije spíše z toho levého ale mám pocit ze čím víc mu ho dávám tím víc to bolí neboť mě zacina už i dost neprijemne bolet i mimo kojení. Používám kokosový olej s levanduli Áe to pomohlo jen na 2 dny a bolest se vratila. Taky se snažím prso nahrát před kojením když to jde. zkusila jsem si z nej i odsat ( což bolelo taky) ale i po 3 hodinách kdy jsem z nej nekojila jsem odsala 20.ml a víc mi proste neslo a ro jsem se snažila pul hodiny… pro jistotu jsem zkusila odsat i z prsa druheho kde jsem za stejných podmínek během chvilky odsala 80.. bylo by to i vic kdybych pokračovala. Nemyslím si ze má syn s prsem problém aspoň se teda nechová tak ze by měl nějaký problém.. Upřímně už z toho zacinam být zoufala… mate nějakou radu jak se té bolesti zbavit případně co by to mohlo být nebo za jakým lékařem zajít? Dekuji

Milá Veroniko,

prsníky a bradavky dokážu byť veľmi citlivé a bolestivé aj v prípade, že nie je vidieť priame poškodenie na bradavkách. Bolesti pri dojčení súvisia s tým, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku. Jeho prisatie nepoškodzuje tkanivo bradaviek v prípade, že bábätko sa prisáva s doširoka otvorenými ústami, už pred prisatím sa jeho brada dotýka prsníka a noštek je od prsníka a potom po prisatí je vidieť, že brada je v prsníku zaborená hlboko, noštek je pritom stále od prsníka a nie je vidieť kútik a pery bábätka. Prisatie bábätka ovplyvňuje aj to, či nemá prirastenú podjazykovú uzdičku. Správne prisatie bábätka ovplyvňuje aj to, či bude bábätko rovnomerne vyprázdňovať tkanivo prsníka a toto súvisí následne s prípadným vznikom zablokovaných mliekovodov. Preto kľúčové v tejto situácii je stretnúť sa s laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. A existujú aj ďalšie opatrenia, ktoré v tejto situácii môžu pomôcť s úľavou od bolesti a so zlepšením situácie. Okrem toho vám konzultácia s laktačnou poradkyňou môže pomôcť vyhnúť sa prípadnej antibiotickej liečbe, ktorá sa v týchto situáciách často ženám odporúča aj v situáciách, kedy by to nebolo potrebné. V takýchto situáciách typicky ženy nedostávajú adekvátnu pomoc. Nepomôže sa im už na začiatku so správnym začiatkom dojčenia a následne sa nerieši skutočná príčina toho, prečo zápal prsníka vznikol a často sa zbytočne predpisujú antibiotiká a zakáže sa im dojčiť. Prvý dôvod, pre ktorý antibiotiká väčšinou nie sú potrebné, je ten, že vo väčšine prípadov nejde v skutočnosti o zápal prsníka – pretože príznaky ako horúčka, začervenanie kože na prsníku, bolesť, pocit hrče v prsníku môžu sprevádzať nielen zápal prsníka, ale aj zablokovanie mliekovodu, čo je omnoho častejší dôvod vzniku týchto príznakov. A zablokovaný mliekovod väčšinou sám od seba prejde v priebehu 24 – 48 hodín. Aj to je druhý dôvod, pre ktorý väčšinou antibiotiká nie sú potrebné – pretože väčšinou sa situácia začne zlepšovať sama od seba. Jediný dôvod, pri ktorom by mohlo mať zmysel, aby matka konzultovala situáciu s lekárom a začala užívať antibiotiká, je v prípade, že po 48. hodinách príznaky nezačali ustupovať, alebo sa ešte dokonca zhoršujú.

Pri zablokovaných mliekovodoch vám odporúčame urobiť tieto kroky:

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený. Nepoužívajte na riešenie tejto situácie tvarohové zábaly, či zemiaky, víno, slivky a iné prostriedky.

- pokračujte v dojčení aj pri zablokovanom mliekovode, pretože je dôležitou súčasťou liečby

S pomocou laktačnej poradkyne vám odporúčame urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a tiež rovnomerné vyprázdňovanie prsníka – čo je faktor, ktorý ovplyvňuje aj samotný vznik zápalu prsníka. Zablokované mliekovody sú totiž výsledkom toho, že pri nesprávnom prisatí bábätko nezískava rovnomerne mlieko zo všetkých častí prsníka a v niektorej časti prsníka sa začne mlieko hromadiť, zahusťovať, až vznikne hrča a prejavy zápalu.

Aj preto v situácii už rozvinutého zablokovaného mliekovodu alebo až zápalu prsníka je absolútne kľúčové podporiť ženu v tom, aby pokračovala v dojčení, pretože dojčenie je súčasťou liečby. Ak sa dojčenie ukončí, deje sa to, čo pozorujete aj vy: je náročné získavať mlieko z prsníka odsávaním alebo odstriekavaním a mlieko sa hromadí v prsníku a vznikajú ďalšie hrče, čo celú situáciu len zhoršuje.

Ak by ste teda mali príznaky zablokovaného mliekoavodu, prisávajte tda bábätko po pomoci laktačnej poradkyne správnym spôsobom, skúste prsník v oblasti, kde máte, hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali). Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

Ak momentálne zablokovaný mliekovod nemáte, nemá zmysel pred dojčením nahrievať prsníky či odsávať mlieko. Úprava prisatia bábätka pomáha významne v tom, aby bábätko získavalo dostatok mlieka. Odsávanie mlieka navyše nemá výpovednú hodnotu o tom, koľko mlieka dokáže získať z prsníka bábätko.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) V tejto situácii bude pravdepodobne opodstatnené, ak po porade s laktačnou poradkyňou zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

6) Napriek tomu, že nevidíte poškodenie bradaviek, v tejto situácii je potrebné preliečiť bradavky, poraďte sa o konkrétnych možnostiach s laktačnou poradkyňou osobne. Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dieťatko prisať, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolest levého prsu