SK / CZ / UA / RU

Retinyl palmitate a kojení

Otázka

Dobrý den, asi před měsícem jsem si zakoupila přírodní kosmetiku od značky Tilia Nobilis. Konkrétně jsem si koupila hydrofilní olej s Tea tree a dále levandulový krém. Měsíc jsem oba přípravky používala na čištění a mazaní obličeje a zad. Tudíž jsem oba přípravky používala na větší plochy těla a to celý měsíc. Kamarádka mi tuto kosmetiku doporučila s tím, že je přírodní a je vhodná pro kojící ženy. Ve specifikaci produktů jsem se nedočetla, že by dané přípravky neměly používat kojící ženy. Nicméně dnes jsem s hrůzou zjistila, že v obou přípravcích je ve složení uveden i Retinyl palmitate (tedy stabilizovaný vitamin A). Ve složení je uveden téměř až na konci (netuším, v jakém je zde množství). Kojím 17 měsíčního syna a to několikrát za den. Mám teď strach, zda jsem mu nemohla nějak ublížit, když jsem měsíc užívala kosmetiku s tímto vitamínem A a navíc na velké plochy těla? Kosmetiku jsem samozřejmě po tomto zjištění přestala ihned používat. Celkem mě to mrzí, protože byla jedna z mála, která mi po dlouhé době konečně sedla a po které jsem neměla podrážděnou pokožku. Předem děkuji za odpověď.

Jaroslava Bártová | 28.04.2022, 19:12

Odpoveď

Milá Jaroslavo,

používať prípravky s vysokým obsahom vitamínu A lokálne na veľké plochy kože nie je počas dojčenia ideálne, pretože existujú iné náhrady a možnosti, ktoré sú úplne bezpečné. Nepodarilo sa nám dohľadať obsah vitamínu A v tomto prípravku, ktorý uvádzate. Napriek tomu, ja keď ste tento prípravok mesiac používali, nemusíte sa obávať o zdravie svojho bábätka, lebo množstvo vitamínu A, ktoré takto vaše bábätko získalo, nebude také, aby sa niečo negatívne stalo.

Pokračujte v dojčení bez obáv a túto kozmetiku ďalej nepoužívajte a hľadajte iné formy ošetrenia vašej pokožky.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri