Osteoporóza - liečba a kojenie

Viera    28.04.2022, 20:17

Dobrý deň, môj problém je trochu obšírnejší. Bolo mi zistených viacero diagnóz, ktoré spolu podľa mňa súvisia, a podľa lekárov, aby som sa mohla liečiť, mala by som prestať kojiť moju 13-mesačnú dcéru. Tu je stručný opis celého problému: Tri týždne pred pôrodom som si zlomila obe ruky, pričom lekárka si to nevšimla a tak až do pôrodu som žila so zlomeninami rúk, ktoré sa mi do pôrodu zrástli, samozrejme zle. Po pôrode som mala stále bolesti, tak ma konečne poriadne vyšetrili a zistili staré zlomeniny rúk s mesačným odstupom. zároveň si pri CT vyšetrení všimli aj osteoporózu. Asi pol roka po pôrode som absolvovala radu vyšetrení v Nurch Piešťany a aj na klinike v BA, kde v oboch prípadoch bola potvrdená osteoporóza. Povedali mi, že po ukončení kojenia mám prísť na kontrolu, nakoľko dojčím a nie je mi možné dať žiadnu liečbu. Pri vyšetrení mi tiež zistili, že mám asi problém s obličkami, pretože v moči mi bol zistený veľký odliv vápnika. Po vyšetrení obličiek mi lekárka povedala, že je tam nejaká porucha obličiek, pretože sa preukazalo, že sa mi naozaj vyplavuje veľa vápnika. Odporučila mi prestať ihneď dojčiť, s tým, že aj tak sú teraz výsledky skrz dojčenia skreslené a mám prísť na kontrolu o pol roka potom sa uvidí, či bude treba nasadiť nejakú liečbu. Priznám sa, že mi je ľúto prestať dojčiť, ale chcem sa kvôli mojej dcére ako tak dostať do poriadku. Nemyslím si, že príčinou mojej osteoporózy bolo tehotenstvo, ale to že asi desať rokov som nemala takmer žiadnu menštruáciu, čo malo za príčinu aj môj problém s otehotnením. Otehotnela som síce prirodzene, avšak po neúspešnom umelom oplodnení. Myslím si že to spolu všetko súvisí, len lekárov to nezaujíma a každý sa obmedzene venuje len svojej špecializácii a nesnaží sa nájsť príčinu. Najskôr mám prestať dojčiť a potom sa uvidí. Priznám sa, že som už z toho znechutená a neviem ako ďalej pokračovať, čo robiť. Prestať dojčiť a čakať , čo sa stane, alebo pokračovať a doplniť vápnik do kostí pomocou nejakých doplnkov. Doposiaľ som dopĺňala vápnik (caltrate + vitamín D3 a tiež devit a vitamín K2). Nedávno som sa stretla so známou (nie je lekárka) a tá mi po mojom opise problému práve naopak doporučila dojčiť naďalej a minerály a vitamíny dopĺňať prírodnými doplnkami. Teraz som na pochybách, čo robiť. Som len laik, nie lekár, tak sa mi ťažko sa orientuje v tejto problematike. Zabudla som na podstatnú skutočnosť, uviesť môj vek. Tak dopĺňam, že má 40 rokov. Ďakujem za pomoc a odpoveď.

Milá Viera,

efektívnu liečbu potrebujete okamžite. Nielen dopĺňanie vápnika a niektorých vitamínov, to pri vašom stave nestačí. Na liečbu osteoporózy existujú aj iné liečivá, ktoré sa používajú, a vy vo svojom veku na nič nečakajte. Liečba, ktorá sa pri osteoporóze používa, síce nie je pri dojčení úplný ideál, ale je dôležitá pre vaše zdravie, a nemá klinický vplyv na vaše bábätko. Je dôležité, aby ste s liečbou počas dojčenia z hľadiska nezanedbávania vášho zdravia neváhali.

Vaše zdravotné problémy nesúvisia s dojčením, ako sama píšete, začali oveľa skôr, pred desaťročím. Ukončením dojčenia sa nezlepšia, naopak. Pokračujte teda v dojčení, ale zároveň sa liečte. Jedno sa s druhým nevylučuje. Dojčenie nie je príčinou vašich súčasných problémov. Dojčenie má pre ženské zdravie pozitívny vplyv. Málo sa o tom hovorí. A keďže dojčenie je dôležitým ochranným faktorom aj z hľadiska osteoporózy, práve preto, že máte potvrdenú túto diagnózu, je o to dôležitejšie ďalej dojčiť.

Napriek tomu sa ženy v podobnej situácii typicky nesprávne dozvedia, že by mali odstaviť, že dokiaľ dojčia, nie je možné interpretovať výsledky vyšetrení, alebo že nemôžu dostať potrebnú liečbu, kým dojčia. Dojčenie neskresľuje výsledky vyšetrení, ktoré potrebujete a môžete ich absolvovať aj počas dojčenia.

Existuje viacero dôvodov, pre ktoré sa takéto nesprávne vyjadrenia objavujú:

  1. Nedostatočne je zvážená dôležitosť dojčenia pre zdravie bábätka a pre zdravie matky ako aj to, že dieťa má potenciál byť dojčené niekoľko rokov. Väčšinou sa dojčenie považuje za krátkodobú, prechodnú záležitosť niekoľkých mesiacov, z čoho vyplýva aj logika, na základe ktorej sa matkám de facto odporúča „nič počas dojčenia neriešte, všetko odložte až na dobu, keď prestanete dojčiť“, prípadne „ak chcete čokoľvek robiť, radšej dieťa odstavte“. Zvlášť, ak ide už o ročné dieťatko, pričom mnohí ľudia nevidia v dojčení väčších detí žiaden zmysel a zdá sa jednoduchšie dojčenie ukončiť, aby nebolo potrebné sa zamýšľať, ako ho zahrnúť do rovnice riešenia situácie.
  2. Dojčenie sa považuje za jednoducho „ukončiteľné“, za „vynechateľné“ po určitej dobe, keď je už dieťatko väčšie, sa o jeho dôležitosti vôbec neuvažuje, a preto sa mylne zdá jednoduché povedať matkám, aby skrátka tých pár týždňov ešte počkali. Lenže dojčenie môže trvať celé roky.
  3. Keďže sa nezvažuje dôležitosť dojčenia a riziká, ktoré nedojčenie prináša, často sa ani len neuvažuje o tom, ako by sa dojčenie dalo skĺbiť s nejakou ďalšou potrebou matky. Keď je dojčenie považované za skutočne dôležité, dajú sa hľadať spôsoby, ako v dojčení pokračovať, aj popri rozličných iných skutočnostiach.
  4. Vo všeobecnosti sa rady o dojčení riadia princípom „čo keby“ a radšej „pre istotu“ zakazujú všetko, čo môže k normálnemu životu s dojčeným dieťaťom patriť - od cvičenia a chudnutia cez normálnu stravu a liečbu matky, ktorá to potrebuje, až po kávu.
  5. Nezvažujú sa dôsledky rád ohľadne odstavenia, ktoré pre mnohé ženy znamenajú, že nebudú dojčiť tak dlho, ako by inak dojčili, pretože túžia po tom, aby mohli urobiť to, čo počas dojčenia „majú zakázané“. Ak ženy prestanú dojčiť, prináša to riziká nielen pre ich deti, ale aj pre ich vlastné zdravie - a toto je fakt, o ktorom sa hovorí a uvažuje len veľmi málo. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Trvajte na potrebných vyšetreniach popri tom, čo dojčenie bude ďalej pokračovať. V prípade potreby liečby zistite, aké lieky by na dané diagnózy personál zvažoval použiť a napíšte nám na dojcenie@mamila.sk, aby sme mohli konzultovať možnosť užívať tieto lieky popri dojčení s poprednými farmaceutmi špecializujúcimi sa na otázky liečby žien počas dojčenia. Vo všeobecnosti si prečítajte tieto princípy k liečbe žien počas dojčenia:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Osteoporóza - liečba a kojenie