Ako obnovit dojcenie po umyselnom odstaveni?

Sofia    30.04.2022, 17:39

Dobry den, moja otazka bude mozno trochu zvlastna, ale pre mna momentalne velmi dolezita… Svoje 3.dieta som nedavno z viacerych dovodov po dovrseni 18.mesiaca “odstavila” od dojcenia (ktore po cely cas fungovalo bez problemov, produkcia mlieka bola intenzivna) - v rovnakom veku som odstavovala aj predchadzajuce dve deti a oboch pripadoch predtym to prebehlo bez problemov a s vyslednym pocitom, ze “uz bol cas”; deti si po mojom navrate domov (vzdy som v ramci “odstavovania” odisla na par noci z domu) uz prsnik nepytali, atd. Toto 3.dieta vsak - napriek tomu, ze je velmi dobrym “jedakom” inej potravy - znasa odstavenie najtazsie; aj po mesiaci sa zvykne “dobyjat do vystrihu” (a samozrejme nasledne jedovat, ked dojcenie “nefunguje”). Najma vecerne zaspavanie je velmi narocne, bez ohladu na mnozstvo inej potravy a tekutin, ktore v dany den a vecer skonzumuje, zaspi az po dlhom vycerpavajucom placi a zvycajne az v popolnocnych hodinach. Z tychto a aj inych dovodov preto aktualne ukoncenie dojcenia velmi lutujem; vycitam si, ze som viac nenacuvala svojim instinktom, ktore mi radili v tomto pripade este dojcenie neukoncovat… a pokial by to bolo co len trochu mozne a realne, dojcenie by som rada obnovila a pokracovala v nom zrejme az do prirodzeneho samoodstavu. Nie som si vsak ista, ci alebo do akej miery moze byt pokus o obnovenie laktacie po cca 5 tyzdnoch od zaciatku procesu odstavovania a cca 2 tyzdnov, odkedy mi definitivne odislo mlieko, uspesny a co vsetko by som mohla pre to urobit (vratane uzivania nejakych liekov/pripravkov)…? Dakujem vopred za akukolvek odpoved a tiez dakujem za Vasu cinnost, podporu a dolezite rady, ktore nam matkam poskytujete:), s pozdravom Cermakova

Milá Sofia,

návrat k dojčeniu by mohol byť relatívne jednoduchý práve preto, že to nie tak dávno, čo ste prestali, a tiež preto, že vaše dieťatko má o dojčenie aktívny záujem. 

Urobte kroky na zvýšenie tvorby mlieka: 
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Tvorba mlieka by sa mohla opäť zvýšiť pomerne rýchlo.

Môže aj tento krok samotný bude stačiť na to, aby sa vaše dieťatko začalo dojčiť spokojnejšie. Skúste mu dojčenie ponúkať aktívne a na to, aby pri dojčení vydržalo byť spokojené, vyskúšajte tento postup (a to napriek tomu, že vaša situácia nie je "štrajk", ale tento postup je účinný kedykoľvek, keď je potrebné zlepšiť spokojnosť bábätka na prsníku, dočítajte dokument až do konca, je tam množstvo tipov a vychytávok):

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako obnovit dojcenie po umyselnom odstaveni?