Nekojenie

Eva    02.05.2022, 16:04

Dobry den, Neviem ci tu patri toto,co napisem. Mam 7 mesacnu dcerku, ktoru som nedokazala kojit. Mala som po porode obrovske psychicke problemy a musela som brat viacero druhov liekov, vyssie davky,ako som mala nastavene kvoli moznosti dojcenia. Tak do dvoch tyzdnov po porode sme presli na UM. O malu som sa nedokazala ani poriadne starat,ani ju mat pri sebe. Ja len uz psychicky nevladzem a rucam sa,lebo vsade je hrozne vela o dojceni ,clanky, casopisy atd.... ja sa citim ako najhorsia mama na svete, mam z toho hrozne stavy, ze som ako zlyhanie a ze som ublizila tym,ze nekojim. Ja svoju dcerku velmi milujem, robim co mozem pre nu, momentalne mam silne depresie a potrebujem odbornu pomoc kvoli viacerlym mojim psychickym problemom vratane toho, ze mam o nu strach ,ze pomaly nemam chut ani fungovat dalej, z casti aj kvoli tomu ,ze som velmi zranena kvoli vsetkym tym veciam okolo dojcenia, ze mam pocit,ze ked nedojcim svoje dietatko,tak teraz to bude pre to babatko hrozne ,a tiez do buducna. Momentalne som tehotna druhykrat,uvidim,ako to budem potom,v akom budem stave. Ale ja sa citim,ako keby som daco zle spravila,ze nekojim, viete,ja som sa citla aj pod hroznym tlakom, ako na druhej kolaji, ako podradna mama ked nekojim. Doteraz sa tak citim. No proste je to cele zle..... Ja som aj citala zopar prispevkov,poradnu od vas,ale som citila hrozny tlak, lebo mi to prislo ako kojenie za kazdu cenu a som to nezvladala. Ja neviem,co s tym mam dalej robit.

Milá Eva,

v čase psychicky náročných a vyčerpávajúcich situácií, akou je aj vaša, je ťažké spracovať stratu možnosti dojčiť. Všetko je veľmi čerstvé, veľmi citlivé, veľmi zraňujúce. Dajte si čas na postupné prijatie toho všetkého, čo sa vám stalo a za čo nemôžete. Potrebovali by ste veľa hovoriť o tom, ako sa cítite, aká je každá zmienka o dojčení pre vás zraňujúca a ako to celé vnímate. Potrebovali by ste o tom hovoriť opakovane s niekým, kto vám bude rozumieť.

V MAMILE sa zaoberáme aj týmto aspektom života žien - teda tým, ako ženy vnímajú nedojčenie, to, že žena nemohla dojčiť a ako sa s nedojčením vyrovnať. A aj preto by vám mohlo pomôcť stretnúť sa s niektorou z našich profesionálnych laktačných poradkýň:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli o všetkých svojich pocitoch rozprávať v prítomnosti niekoho, kto vás vypočuje, pochopí, bude rozumieť tomu, čo prežívate. Málokto rozumie tomu, čo píšete tak veľmi ako laktačné poradkyne MAMILY.

Stretávame sa denne s príbehmi žien, ktoré veľmi dojčiť chceli a keď sa to nepodarilo, sú frustrované, zranené a pýtajú sa otázky, ktoré sa pýtate vy. Chcú vedieť, čo sa im vlastne stalo a ako sa s tým vyrovnať.

Okrem toho by vám mohlo pomôcť:

- Nájsť si vynikajúceho a chápajúceho psychoterapeuta alebo psychológa, ktorý zároveň rozumie dojčeniu a intenzívnym pocitom spojeným s nedojčením.

- Získať pomoc od psychiatria a potrebnú liečbu, špeciálne vzhľadom na to, že ste tehotná.

- Prostredníctvom rozhovorov s laktačnou poradkyňou získať potrebné informácie a rozhodnúť sa, či pri druhom bábätku chcete dojčiť alebo nie. A nájsť si spôsoby a stratégie, ako toto rozhodnutie dojčiť alebo nedojčiť prijať a zvládnuť. 

- Toto je možno tiež čas, keď je dobré nečítať o dojčení nič, vypnúť si príspevky na sociálnych sieťach o dojčení a nezaoberať sa touto témou. 

Ak by ste chceli vaše otázky a pocit prebrať s nami detailnejšie, radi sa vám budeme venovať, môžete nám napísať na email: dojcenie@mamila.sk

 

Z hľadiska takej všeobecnej úvahy ohľadne "tlaku na dojčenie" a "dojčenia za každú cenu" - tieto výrazy sa v konverzáciách žien, ktoré nemohli dojčiť objavujú v stále častejšie a vyjadrujú rozpor medzi túžbou dojčiť a realitou, na ktorú tieto ženy narazili: teda na to, že sa pri dojčení trápili, pretože nedostali adekvátnu a praktickú pomoc s dojčením, alebo že sa pri svojich problémoch s dojčením dozvedali len frustrujúce veci "dojčite viac, snažte sa viac" alebo že sa o dojčení dozvedali protichodné veci typu "pri takomto lieku môžete alebo nemôžete dojčiť" a oni bábätku nechceli ublížiť, báli sa a nevedeli sa rozhodnúť, komu vlastne majú dôverovať a čo majú urobiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok