Kojení a radioléčba

Olga Žáková    02.05.2022, 16:05

Dobrý den, kojím syna 1,5r a pčeká mě operace štítné žlázy a následná léčba radiojódem, v instrukcích jsem se však dočetla, že pokud kojím nebo jsem kojila před méně než jedním měsícem, může to být kontraindikací pro léčbu. Co se týče operace, jedná se cca o 4 dny hospitalizace, s tou léčbou to ale už je horší, může to být týden nebo i dva a nevím, za jak dlouho po léčbě je to vůbec vhodné. Jsem z toho dost špatná, plánovala jsem syna kojit do samoodstavu, navíc přitom usíná a nemám tušení, jak ho mám jinak uspat, bude chtít prso a budeme brečet oba dva. Jsem z toho mnohem víc rozhozená, než ze samotného výkonu, nevím, co dělat.

Milá Olgo,

pri liečbe rádioaktívnym jódom, ktorý sa používa napríklad ako súčasť liečby rakoviny štítnej žľazy, nie je možné po podaní dojčiť, až kým sa všetok rádioaktívny jód z tela matky nevylúči, a dojčiť je možné začať až potom, čo sa rádioaktívny jód v tele nenachádza. Preto nám napíšte na email dojcenie@mamila.sk viac detailov ohľadne svojej situácie a budeme sa snažiť vám viac poradiť, pretože túto liečbu je niekedy možné posunúť. Taktiež vám môžeme poradiť, ako si udržiavať tvorbu mlieka v priebehu liečby a ako sa k dojčeniu po jej skončení vrátiť. Okrem toho po podaní rádioaktívneho jódu sa k dojčeniu môžete vrátiť po 40 dňoch. Mlieko odstriekavané v priebehu prerušenia dojčenia a skladované v nejakom samostatnom priestore môžete použiť po 40 dňoch.

V prípade nutnosti prerušenia dojčenia na túto dobu, môže vaše dieťatko z hľadiska výživy dostávať bežné jedlo, čerstvú a pestrú stravu. Umelé mlieko má byť používané ako núdzová náhradná výživa pre bábätká, ktoré nie sú dojčené a ešte nemôžu jesť jedlo. Teda pre nedojčené deti do 4 mesiaca. Po šiestom mesiaci Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že používanie umelého mlieka pri dojčených deťoch je zbytočné a škodlivé:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

A zdôrazňuje, že umelé mlieko by sa malo používať ako liek a tak by sa malo aj vnímať. Nejde o to, že umelé mlieko je „jed“. Ale o to, že 1,5-ročné bábätko by už mohlo jesť pestrú a čerstvú stravu a v takom prípade nie je potrebné používať umelé mlieko. Z jedla získa omnoho vhodnejšiu výživu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a radioléčba