Kojení ivf

Monika    03.05.2022, 08:55

Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď, kde jsem se dotazovala na nutnost ukončit kojení u dítěte 1.5 roku pro IVF. Zjistila jsem jaké léky jsem brala minule, předpokládám že budu dostávat asi stejné. Jednalo se při stimulaci cca 12 dní o menopur, dipherelin, následoval odběr v narkóze, po menstruaci injekce ovotrelle a následně na udržení clostilbegit. Předem děkuji za vaše vyjádření zda jsou tyto léky případně léky na této bázi s kojením slučitelné a jaká pravidla bych měla dodržovat v den narkózy. Předem děkuji a přeji pěkný večer

Milá Moniko,

ďakujeme za doplnenie informácií o konkrétnych prípravkoch, ktoré budú použité. Lieky, ktoré by ste potrebovali užívať, sa budú vylučovať do materského mlieka v stopových, zanedbateľných množstvách, ktoré nemajú ako ovplyvniť dojčené dieťa. Užívať by ste mohli aj lieky s obsahom progesterónu, na ktoré sa nepýtate, ale pre udržanie tehotenstva je vysoko pravdepodobné, že budú použité. Pri všetkých týchto liekoch je bezpečnejšie, aby ste pokračovali v dojčení, vaše bábätko ich nebude užívať spolu s vami. Nehovoriac o tom, že takáto liečba zásadným spôsobom zníži tvorbu mlieka takmer na nulu, takže nielen, že v materskom mlieku budú absolútne zanedbateľné množstvá liečiva, ešte sa aj významne zníži tvorba mlieka. Rovnako môžete podstúpiť odber v anestézii. Dojčiť môžete až do samotného zákroku a následne hneď po prebudení, ak sa na to budete cítiť.  Anestézia (aj celková) sa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu – toto celé je otázka pohľadu na dojčenie – lekári sú presvedčení o tom, že pre čerstvo narodené bábätko je dojčenie dôležité – preto matkám po cisárskom reze dojčenie nezakazujú. Akonáhle potrebuje matka napríklad celkovú anestéziu kvôli kyretáži neskôr po pôrode, už zrazu dojčenie dôležité nie je. Účinok anestézie odznieva veľmi rýchlo (preto sa človek prebudí). Po zákroku nie je potrebné čakať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok