Bylinky počas 2.tehotenstva

Anna    10.05.2022, 20:38

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či máte v tíme aj gynekológa, kt. by poradil ohľadom užívania byliniek počas 2.tehotenstva. Mám syna 1r5m, prešli sme si niekoľkými vlnami štrajku. Posledné 2m je kojenie konečne úplna pohoda (cez deň sa začal kojiť veľmi veľa krát, pri akejkoľvek situácii, v noci začal spávať "lepšie" kojí sa už len 2-3x, predtým po nociach "doháňal" a cez deň sa kojil málo). No stále užívam bylinky senovku a moringu 3x3 (benedikt sa podarilo vysadiť okolo roku). Momentálne som v 1.trimestri a obávam sa vplyvu byliniek na plod. Moja gynekologička mi odporučila okamžite vysadiť obe bylinky. Aké je riziko užívania byliniek počas tehotenstva? Prípadne ako by ste odporúčali ich vysádzať - klasicky postupne alebo okamžite? Vopred ďakujem za odpoveď!

Milá Anna,

z hľadiska dojčenia nemá zmysel počas tehotenstva užívať bylinky, ktoré sa štandardne počas dojčenia používajú na zvyšovanie tvorby mlieka. Tvorbu mlieka totiž v tehotenstve ovplyvňujú tehotenské hormóny a toto nie je možné zmeniť užívaním byliniek. Preto vám aj my odporúčame tieto bylinky neužívať s cieľom zvyšovať tvorbu mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bylinky počas 2.tehotenstva