Zánět prsu

Jana    12.05.2022, 15:18

Dobrý den, mám zánět prsu, dostala jsem antibiotika, teplota už pomalu ustupuje, ale ikdyz nahřívám a masiruju prso, mléko stále nevytéká, malý se mi na prso ani neprisaje, protože mám úplně tvrdý dvorec a bradavku, a navíc máme problémy s kojením, jelikož malý je líný sát pořádně, takže jsem kojila s hadičkou mléka u prsu aby se dojedl.

Milá Jano,

v tejto situácii vám odporúčame čo najskôr sa stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože zápal prsníka je situácia, v ktorej väčšinou poklesne tvorba mlieka a navyše, samotný zápal prsníka typicky vzniká v dôsledku toho, že sa mlieko z prsníka neuvoľňuje rovnomerne, čo súvisí s tým, akým spôsobom je prisaté. A prisatie, pri ktorom sa v niektorej časti prsníka začne hromadiť mlieko, spôsobuje aj to, že bábätko nezískava z prsníka dostatok mlieka. Nejde o to, či je bábätko „lenivé“ sať. Bábätká pijú mlieko, ktoré strieka z prsníka. To, koľko mlieka z prsníka strieka, nezávisí od ich ochoty sať, ale od toho, ako sú prisaté. Ak pri prisatí vidieť kútik úst a pery a bábätko sa noštekom dotýka prsníka, bude získavať menej mlieka, než keby bolo prisaté s bradou hlboko zaborenou v prsníku, voľným noštekom a líčkami dotýkajúcimi sa prsníka. V dôsledku nízkeho toku mlieka v situácii naliatia prsníka počas zápalu, môže začať bábätko odmietať prsník úplne.

Laktačná poradkyňa vám v osobnom kontakte pomôže s prilákaním bábätka na prsník. Ak sa vám medzičasom darí prisať bábätko k prsníku s pomocou cievky (laktačnej pomôcky), teda takto:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

určite v tom pokračujte, kým sa stretnete s laktačnou poradkyňou osobne.

V osobnom kontakte bude potom dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a rovnomerné vyprázdňovanie prsníka. Preto je úprava prisatia teraz aj dôležitou súčasťou zlepšovania situácie so zápalom prsníka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Ak by bábätko potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) V kontakte s poradkyňou pravdepodobne usúdite, že je dôležité teraz zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Urobte aj tieto kroky pre zlepšenie situáciu so zápalom prsníka/zablokovaným mliekovodom:

- skúste prsník v oblasti, kde máte, hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zánět prsu