Zápach z úst

Dana    27.07.2022, 12:27

Dobrý deň, môjmu 7 mesačnému synčekovi niekedy nepríjemne zapácha z úst (taký hnilobný zápach), ale nie je to ani pravidelné. Do ukončeného 6. mesiaca bol výlučne dojčený a následne začal dostávať príkrmy, ale zatiaľ toho veľa nespapá, inak stále dojčím na požiadanie. Zápach sa ale objavoval aj pred príkrmami. Od približne 3. mesiaca dostáva aj probiotika Probio-fix imun baby, kvôli tomu, že má atópický ekzém a bolo nám to odporúčané z hľadiska liečby. Od narodenia synčeka trápi aj reflux, aj keď je to už lepšie a teraz sa mu síce ešte niekedy stane, že sa mu mliečko vráti, ale už ho nezvracia, ale väčšinou ho prehltne naspäť. Prvý zúbok mu ešte len začal ísť von z ďasienka. Pýtala som sa na to pediatričky, ale tá mi tvrdí, že to je tým, že ešte nestíhol stráviť všetko mliečko, čo spapal a mám vraj viac dbať na to, aby medzi jednotlivými dojčeniami bola pauza aspoň 2 hodiny. Úprimne sa mi táto rada pediatričky veľmi nepozdáva, najmä keďže od narodenia ma inštruovala, aby som dojčila najviac tak raz za 2-3 hodiny. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

Milá Dana,

takýto zápach nespôsobuje fakt, že vaše dieťatko je dojčené podľa svojich potrieb. Svetová zdravotnícka organizácia a ďalšie inštitúcie, ktoré sa venujú podpore dojčenia a osvete, považujú dojčenie podľa potrieb, bez nastavovania intervalov, či obmedzovania dojčenia, za kľúčovú podmienku úspešnosti dojčenia. Bábätká, ktoré sa dojčia tak často, ako to potrebujú, sa typicky dojčia častejšie ako raz za 2, či dokonca 3 hodiny. Ak by takýto zápach spôsobovalo dojčenie podľa potrieb, mali by ho všetky bábätká, ktoré sa nedojčia podľa určitých intervalov. A tak to nie je. Nenechajte sa preto odbiť tým, že sa toto deje kvôli tomu, že dojčíte podľa potrieb bábätka, hľadajte skutočnú príčinu.

Okrem toho pre vás môže byť zaujímavá informácia, že materské mlieko už obsahuje probiotiká. A to v omnoho väčšom druhovom zastúpení, v bežných probiotikách z lekárne nájdete 1 – 2, niekedy 5 kmeňov baktérií. V materskom mlieku je ich viac ako 700 a tieto prospešné baktérie sa vo veľkých množstvách nachádzajú v každej kvapke materského mlieka. Materské mlieko je prirodzená probiotická strava.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápach z úst