Odlucenie od dojcata kvoli VS skuskam

heidi    03.10.2022, 13:49

Dobry den, chcela by som Vas velmi pekne poprosit o radu - mam maleho 7t synceka, ktory je plne dojceny, dojcim na poziadanke, nepouzivam cumlik, klokankujem a nosime sa pomerne casto. V jeho 3-4 mes. sa vsak budem musiet zucastnit skusok (pojde o 3-4 dni). Synceka planujem zobrat so sebou, ale samozrejme na skuskach byt nemoze. Dva dni by boli od rana do vecera a dva dni by som bol koncit poobede. Manzel by mi ho nosil na dojcenie, ak sa bude dat (minim. cez obed by to slo). Planujem si odsat mlieko do zasoby a dokrmoval by ho manzel poharikom / cievkou. Prosim Vas, moze takyto postup dako ohrozit dojcenie? Rada by som dojcila az do samoodstavenia. som z tejto situacie dost nervozna, bojim sa, ci to malicky zvladne, ale nerada by som zato prerusovala studium. Slo by o max. 4 dni. rano, vecer, v noci (mozno aj cez obed, pripadne vzdy cez prestavky, ak by to slo) by sme boli spolu a normalne by som dojcila. Je nieco viac alebo lepsie, co mozem prenho urobit? dakujem.

Milá Heidi,

z toho, čo píšete, sa zdá, že ste na túto situáciu dobre pripravená a tento plán má veľkú šancu fungovať. Je veľmi dôležité, že teraz dojčíte svoje bábätko podľa jeho potrieb, vytvárate príležitosti pre dojčenie kontaktom, spoločným spaním, nosením a bábätko nedostáva cumlík, či fľašu. Pre to, aby manžel mohol v čase skúšok prebrať tieto spôsoby starostlivosti o bábätko, je dôležité, aby aj on vedel bábätko nosiť, utíšiť ho, uspať a nepotreboval pre to použiť cumlík, či fľašu. Ešte pred vašimi skúškami by bolo dobré prejsť možnosti, ako bábätko nakŕmiť mimo prsníka bez použitia fľaše či striekačky, ideálne pohárikom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

S nácvikom takéhoto kŕmenia vám rada pomôže niektorá z profesionálnych laktačných poradkýň MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vás by laktačná poradkyňa mohla naučiť, ako ručne odstriekavať mlieko a udržať tvorbu mlieka.

S touto poradkyňou by bolo dobré byť v kontakte aj preto, aby ste mali možnosť získať rýchlo odpovede na otázky, ktoré by vám napadli priamo v čase priebehu skúšok.

Hoci naša spoločnosť nie je zvyknutá na bábätká, dieťa a matka sú neoddeliteľná jednotka a pre väčšinu situácií nie je potrebné ich rozdeľovať. Sprevádzali sme viaceré ženy, ktoré v rámci štúdia skladali skúšky či štátnice so svojimi bábätkami. Porozprávajte sa o tejto možnosti na svojej škole, je pravdepodobné, že vám vyjde v ústrety. Ideálne by bolo, ak by bábätko mohlo byť so sprevádzajúcou osobou vo vašej blízkosti a manžel vám mohol podať bábätko na dojčenie a uspatie a staral by sa oňho, keď by bolo nespokojné, uplakané, či malo iné potreby, ktorým by ste sa nemohli venovať popri skúškam.

Veľmi vám držíme palce a prajeme úspešné ukončenie štúdia!

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odlucenie od dojcata kvoli VS skuskam