Kolísání laktace

Martina    16.01.2023, 19:03

Hezký den, moc Vás prosím o radu. Od 5. měsíce jsem řešila se synem bojkot kojení, to se podařilo, také díky LP od vás z Mamila, překonat. Nicméně stále dokola se nám vrací jeden a ten samý problém - kolísání laktace. Máte prosím jakoukoliv zkušenost, co by mohlo způsobovat tento problém? Týden je mléka dost, poté se prsa nalijou a vím, že za 2 dny bude úplné sucho, sotva pár loků, kojím ve spáncích, aby si malý alespoň něco vytáhl. Je to nesmírně psychicky náročné. Začínám to přisuzovat hormonům, případně hormonům štítné žlázy, četla jsem o jisté spojitosti. Máte s tím nějakou spojitost? Synovi teď 8,5m, téměř výhradně kojený, bolesti nemám, technika kojení v pořádku, užívám bylinky a do teď jsem měla i homeopatika, ty vysazuji.

Milá Martino,

máme skúsenosti s tým, že niektoré ženy pri štrajku/bojkote dojčenia opisujú kolísavú tvorbu mlieka rovnako, ako o tom píšete vy. A ten priebeh býva rovnaký - dni, keď je tvorba mlieka vyššia a následne nižšia. Je ťažké povedať, prečo má tvorba mlieka niekedy tento priebeh v prípade, že sa vylúčili všetky zjavné faktory, ktoré by za tým mohli stáť. Každopádne jedným z krokov je vylúčiť prípadné možné príčiny. Sme si vedomí toho, aké veľmi náročné toto je, pretože ženy v rovnakej situácii podporujeme dlhodobo a deje sa to v určitom percente štrajkov. 

Dobrá správa je, že ak má váš syn už viac ako 8 mesiacov, môžete tieto výkyvy v tvorbe mlieka vykrývať kŕmením jedlom v čase, keď tvorba mlieka poklesne. 

Nedomnievame sa, že toto súvisí so štítnou žľazou. Mnoho žien však po pôrode môže mať problémy so štítnou žľazou a ak máte nejaké príznaky, ktoré by na problém so štítnou žľazou poukazovali, objednajte sa na vyšetrenie. 

Kľúčové je teraz udržať ochotu bábätka prisávať sa k prsníku. Spojte sa znova so svojou laktačnou poradkyňou a vyhodnoťte, ako aktuálne vyzerá situácia s príjmom mlieka zo strany bábätka a s jeho správaním pri dojčení. Pokračujte vo zvyšovaní tvorby mlieka a vytváraní situácií, v ktorých by sa bábätko bolo ochotné prisávať podľa tohto materiálu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Vzhľadom na vek vášho bábätka máte perspektívu, že situácia so štrajkom sa bude postupne zlepšovať a štrajk odznie. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kolísání laktace