Hnačka

Iana    18.01.2023, 15:36

Dobrý deň, Dcéra, 5mesiacov, plne kojená má dnes už 4deň hlienovitu hnačku. Boli sme dnes u doktorky, povedala, že jej mám dávať smektu a biogaju, a odstaviť pd kojenia a nahradiť to varenou mrkvou s vodou. Ja som nejak stravu nemenila, jem stále to iste, mliečné výrobky skoro vôbec nejem lebo mi nechutia. Poraďte, ako mám postupovať, keď nechcem prestať kojiť. Ďakujem za odpoveď :)

Milá Iana,

ak by bábätko skutočne malo ochorenie tráviacej sústavy, neexistuje lepší liek, ako dojčenie a materské mlieko. Materské mlieko poskytuje dokonalú výživu a obsahuje látky vystieľajúce sliznicu čreva, protizápalové látky, látky podporujúce správnu funkciu imunitného systému, viac ako 700 kmeňov probiotických baktérií. Pri hnačke či vracaní dieťaťa je kľúčové neprestať dojčiť, práve naopak.

Navyše, výlučne dojčené bábätko môže mať stolicu rôzneho vzhľadu a počtu za deň. Hlienovitá stolica môže byť pre dojčené bábätko úplne normálna, za predpokladu, že bábätko priberá a je spokojné pri dojčení. Ak by sa výskyt hlienovej stolice spájal s nespokojnosťou bábätka pri dojčení, prípadne by bábätko prestalo priberať, potom hlien v stolici môže byť príznakom nízkeho príjmu mlieka. A riešením takejto situácie sú opatrenia pre zlepšenie dojčenia, nie ukončenie dojčenia. Samotný fakt, že bábätko má riedku stolicu, prípadne, že kaká častokrát do dňa, môže byť pre dojčené bábätko takisto úplne v poriadku a nemusí to znamenať, že má hnačku. Ale znova: ak by to tak aj bolo, najlepšou liečbou hnačky je dojčenie. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-ked-ma-dieta-hnacku-alebo-vracia/

V situácii, ktorú popisujete, vám preto odporúčame pokračovať v dojčení a vyhodnotiť, ako aktuálne vyzerá príjem mlieka zo strany bábätka a jeho reakcia na tok mlieka. Odporúčame vám toto vyhodnotiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá sa zameria na detaily, ktoré nemusí byť pre iných ľudí jednoduché vyhodnotiť. Ak by ste spoločne vyhodnotili, že zmena v stolici bábätka súvisí so znížením príjmu mlieka, urobili by ste spoločne kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a pre to, aby bábätko začalo získavať z prsníka viac mlieka. Toto by mal byť prvý krok pred tým, než by sa urobili iné kroky, najmä také závažné, ako ukončenie dojčenia. Udržanie dojčenia a udržanie výlučného dojčenia má obrovskú cenu a stojí za to najskôr vyhodnotiť dojčenie a urobiť prípadné úpravy v tejto oblasti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok