Poloha pri dojčení

Lesana    19.01.2023, 15:59

Dobrý deň, mám 6 týždňovú dcérku a od narodenia ju dojčím v polohe že má chrbatik rovno a len hlavičku otočenú k prsníku. Aj keď ju kojim po sedačky aj v polohe ležmo, stále leží na chrbatiku s hlavičkou ku prsníku. Snažím sa ju natočiť smerom bruško k môjmu brušku ale veľmi jej to nevyhovuje. Môže nejak táto naša poloha zle vplývať na bábätko,z hľadiska trávenia či fyzického vývinu? S kojenim problém inak nemáme,pekne sa prisáva a všetko je inak v poriadku. Ďakujem vopred za odpoveď.

Milá Lesana,

nemusíte meniť to, čo vám s bábätkom vyhovuje. Na druhej strane z praktického hľadiska má zmysel, aby sa bábätko dokázalo dojčiť vo viacerých polohách, aby ste mohli flexibilne využiť dojčenie v starostlivosti o bábätko počas noci aj počas dňa doma, aj keď ste vonku. Z hľadiska prisatia bábätka a výdatnosti dojčenia, ale aj ochrany bradaviek a tiež toho, nakoľko je príjemné pitie pre bábätko v určitej polohe, má zmysel postupne, pomaličky urobiť zmeny, ktorú povedú k tomu, že bábätko pri dojčení nebude mať vybočenú hlavičku smerom k prsníku nabok. Ak si vyskúšate v takejto polohe prehltnúť, zistíte, že to nie je veľmi príjemné pre prehĺtanie. To môže znižovať čas, ktorý bábätko strávi na prsníku. Z tohto pohľadu má zmysel postupne upraviť polohu bábätka, ideálne tak, aby pri dojčení malo hlavičku v miernom záklone, obe jeho líčka sa dotýkali prsníka a pritom malo v prsníku zaborenú bradu a noštek malo voľný. Pozrite si aj tieto fotky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Prípadne sa stretnite s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby vám pomohla s úpravou polohy osobne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Poloha pri dojčení