Absces

Zuzana    23.01.2023, 15:41

Dobrý den, mám 2měsíční miminko a před dvěmi týdny mi byl operován absces na levém prsu. Po operaci jsem měla jeden dren ve dvorci hned vedle bradavky, ten mi byl odstraněn a nyní se rána pomalu hojí (při odsávání mi mléko teklo nejen přes bradavku ale i přes tuto ránu), druhý dren mi byl nahrazen odsávacím vakem, který jsem měla 5 dnů. Kromě hnisu mi z rány vytékalo spoustu mléka. Nyní mám v ráně drén a stále z ní vytéká spoustu mléka občas také hnis. Lékaři mi doporučují ukončení laktace, čemuž bych se ráda vyhnula. Stále kojím z druhého prsu, ale vzhledem k tomu, že dcera nepřibírala dostatečně, museli jsme kojení doplnit o umělou výživu. Je možné, že se mi dutina po abscesu zahojí, aniž bych musela ukončit laktaci?

Milá Zuzana,

nie je dôvod, aby ste prestávali dojčiť. Pri hojení takejto rany po chirurgickom riešení abscesu, môže mlieko vytekať tak, ako to opisujete. A trvá pomerne dlhý čas, než sa rana uzavrie a zhojí a mlieko prestane vytekať. Pokým v rane je ešte stále drén, tak sa ani nedá očakávať, že by mlieko nevytekalo. Prvý krok teda je to, aby bol odstránený drén, pretože až po jeho odstránení sa dané miesto môže začať hojiť.

Druhý krok, ktorý by vám pomohol, by bolo dojčenie aj z toho prsníka, pretože mlieko by sa dostávalo von cez bradavku a tým pádom by bol menší tlak v prsníku na to, aby sa dostávalo von cez miesto, kde bol robený chirurgický zákrok. Tiež by vám to pomohlo s príjmom mlieka zo strany bábätka, pretože dojčenia na oboch prsníkoch by preň zvýšilo množstvo mlieka, ktoré má bábätko k dispozícii na vypitie.

Ak by ste tomu dali dostatočný čas, tak je pravdepodobné, že sa rana uzavrie a mlieko z nej po určitej dobe prestane vytekať – chce to veľa trpezlivosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok