Zápcha dieťatka z progesterónu v MM?

Silvia    23.01.2023, 10:29

Dobrý deň! V prvom rade Vám chcem srdečne poďakovať. Vďaka Vám stále dojčím svoju takmer 2-rocnú dcérku, ale opäť som otehotnela (3.mesiac). Lekár mi na udržanie kvôli nízkej hladine progesterónu predpísal duphaston, ktorý som začala pred týždňom a pol užívať 3x denne. Vzápätí na to dcérka začala mať problém so stolicou. Už predtým kakala len raz za 2-3 dni, ale teraz to začalo sprevádzať silné tlačenie, plač z očividnej bolesti a posledné 3 dni už aj stupňujúca sa krv v stolici. V strave sme nič nezmenili, dokonca v tomto období ani neužívam železo, ktoré som dovtedy užívala. Dcérka má vyváženú stravu, vyhýbajúcu sa zapekajúcim potravinám, ale nepapá veľa, pretože ju stále dojčím na požiadanie, niekedy aj 8-10x za deň a 2-3x v noci. Dojčenie je zatiaľ bezproblémové, mlieka mám dosť. Dcérka má aj veľa pocikaných plienok. Čítala som, že progesterón zapríčiňuje zápchu tehotných žien, ale ja ňou zatiaľ netrpím. Môže to mať podľa Vás súvislosť? Dostáva sa do MM toľko progesterónu, že by to mohlo spôsobiť také problémy so stolicou dieťatka? Alebo nejaká iná zložka toho duphastonu? Ak áno, neviem, čo mám robiť. Do konca tehotenstva progesterón rapídne stúpa. Bojím sa, že to dcérke skrz tú stolicu môže veľmi uškodiť. Máte s týnto nejakú skúsenosť? Ďakujem Vám srdečne za Vásu odpoveď!

Milá Silvia,

z hľadiska dojčenia nepredstavuje používanie Duphastonu žiaden problém. Vaše dieťatko neužíva tieto lieky spoločne s vami. Progesterón sa vždy prirodzene nachádza v materskom mlieku, ide o progesterón, ktorý vytvárajú bunky prsníka, nie o progesterón, ktorý sa vytvára vo vašom tele pre bábätko alebo o ten, ktorý užívate vo forme Duphastonu. Množstvo progesterónu, ktoré sa nachádza v materskom mlieku prirodzene, nie je možné zvýšiť liekmi, ktoré by ste užívali. Preto zápchu dieťatka nie je možné vysvetliť tým, že ste začali používať progesterón a nemusíte sa obávať, že situácia sa bude zhoršovať preto, že budete mať v priebehu tehotenstva rozdielne hladiny progesterónu.

Tehotenstvo významne znižuje tvorbu mlieka a pri 2-ročnom dieťatku to nemusí spôsobiť žiadnu zmenu v ochote sa prisávať a dojčiť, pretože 2-ročné dieťa sa dojčí väčšinou už aj bez ohľadu na tvorbu mlieka. Zníženie tvorby mlieka spájajúce sa s tehotenstvom však môže pochopiteľne znížiť príjem mlieka zo strany bábätka a progesterón takisto znižuje tvorbu mlieka. Nie je možné vylúčiť, že toto súvisí so zmenou vo vylučovaní stolice. Pokúste sa preto urobiť kroky, ktoré odporúčame v tejto odpovedi z poradne dojčenia MAMILY:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1909



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápcha dieťatka z progesterónu v MM?