Kouše u uspávání kojením

Pavla    01.02.2023, 14:18

Dobrý den, na toto téma tu je mnoho otázek, ovšem nenašla jsem konkrétní doporučení, co dělat v následujícím případě: Syna (14m) uspávám u kojení. Doposud to bylo bezproblémové, ovšem poslední týden mě u kojení vždy kousne. Podívá se na mě, aby videl jaká bude reakce, ale jako by nechápal, že mě to bolí. Bohužel to kromě bolesti představuje problém i v tom, že ho nedokáži jinak uspat. Myslela jsem, že je problém v tom, že ještě není unaven a nechce spát, ale pokousal mě i když očividně potřeboval spánek. Velice nerada bych přestala s kojením, ale momentálně při každém kojení pocituji naprostý stres z případného dalšího pokousání. Předem děkuji za jakoukoli radu.

Milá Pavlo,

existujú viaceré možné dôvody, pre ktoré bábätká hryzú. Niektoré staršie deti toto robia a väčšinou preto, že v skutočnosti ani veľmi nepijú, ale majú len prsník v puse, pri pití by sa toto totiž nemohlo diať. Nie je jednoduché im vysvetliť, čo presne sa deje, špeciálne, ak to robia aj pri zaspávaní alebo počas spánku. Väčšinou to prejde samo, hoci, ako dlho to bude trvať nie je jednoduché povedať. Celé riešenie skôr spočíva v poznaní vášho dieťatka a tom, ako by ste boli schopná vysvetliť, prečo vás toto bolí a prečo by mal mať otvorené veľké ústa. Odporúčame vám konkrétne odpovede hľadať v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vás naučí ako rozlíšiť pitie bábätka od satia bez pitia a ako rozpoznať, či bábätko vypilo dostatok mlieka pri dojčení. Niektoré bábätká totiž hryzú, pretože sa matke znížila tvorba mlieka a ku koncu dojčenia, keď už vlastne poriadne nepijú, tak uhryznú. Vtedy je riešením zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

V niektorých prípadoch pomáha, ak ku koncu dojčenia zabezpečiť, aby bolo bábätko dostatočne hlboko prisaté (ako keď bol novorodenec), alebo keď ho jemne pritiahnete do prsníka (hoci prirodzená reakcia je skôr bábätko odtiahnuť), lebo vtedy je menšia pravdepodobnosť, že bude mať možnosť pohrýzť.

Skúste vylúčiť príčiny, pre ktoré sa tvorba mlieka mohla znížiť:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Najmä používanie nádob na pitie, ktoré sú ukončené sosáčikom, slamkou, či iným ukončením, z ktorého bábätko saje, môže po 6 mesiaci byť príčinou hryzenia dieťatka.

Niekedy hryzenie súvisí s poškodzovaním bradaviek matky pri dojčení. Toto tiež odlíšite v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, ktorá vám v prípade, že by išlo o tento prípad, ukáže, akým spôsobom liečiť poškodené bradavky. Existujú špeciálne postupy, ako takúto bolesť liečiť. Ranky na prsníku sa nevytvárajú len preto, že bábätku začali rásť zuby.

Potom existujú aj iné možné príčiny. Niekedy to môže súvisieť s rastom zubov. Toto väčšinou prejde samo od seba. Niekedy bábätká hryzú, keď už na prsníku zaspávajú a strhnú sa zo spánku. Niekedy sa bábätká ku koncu dojčenia hrajú a uhryznú. Vtedy sa skúste vyhnúť tomu, aby sa len hralo s prsníkom. Pozorujte, v ktorých situáciách sa to stáva, a pokúste sa im zabrániť, predísť im. Skúste mu povedať: „Nie!“ Postupujte podľa toho, ako poznáte svoje dieťatko. Neexistuje univerzálny návod, len dobré poznanie vášho dieťaťa a hľadanie toho, čo vo vašom vzájomnom vzťahu funguje. Ak sa to dá, skúste nekričať. Toto postupne prejde. V niektorých prípadoch pomáha, ak ku koncu dojčenia zabezpečíte, aby bolo bábätko dostatočne hlboko prisaté (ako keď bol novorodenec), alebo keď ho jemne pritiahnete do prsníka (hoci prirodzená reakcia je skôr bábätko odtiahnuť), lebo vtedy je menšia pravdepodobnosť, že bude mať možnosť pohrýzť.

Prejdite všetky tieto možnosti s laktačnou poradkyňou osobne, aby ste získali na mieru šité odporúčania podľa toho, čo presne sa deje vo vašom prípade.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kouše u uspávání kojením