Jód popri dojčení v doplnkoch výživy, sprejoch

Alena    06.03.2023, 15:03

Dobrý deň, čítala som niektoré odpovede v poradni ohľadne jódu - že v mliečku je ho vyššia koncentrácia, ako v krvi. Prosím, ako je to s doplnkami výživy pre dojčiace ženy, kde býva 150mcg alebo s riasou kelp? V sprejoch typu Jox je tiež jód, to je iná zlúčenina, ktorá je nevhodná? Ako určiť množstvo, ktoré môžem prijať?

Milá Alena,

dojčiace ženy potrebujú určité množstvo jódu. Existujú odporúčania na dopĺňanie jódu zo strany dojčiacich žien, ak ho nemajú dostatok, pretože dojčené bábätká získavajú jód z materského mlieka. A aby ho získali, potrebuje mať dostatok jódu aj dojčiaca matka samotná. Preto dojčiace ženy by jód v prípade jeho nedostatku mali tento minerál dopĺňať. Takže ide o to, aby sa našla rovnováha tak, aby dojčiaca žena (a tým pádom aj jej bábätko) mali jódu dostatok. Nadmerné množstvo jódu nie je počas dojčenia vhodné, pretože ak ho žena prijíma príliš veľa (čo sa môže stať ak pravidelne a často používa spreje s obsahom jódu), tak aj jeho hladina v materskom mlieku sa môže navýšiť a aj dieťa ho môže získavať príliš veľa.

Preto je dôležité, aby žena mala dostatočný príjem jódu, a zároveň eliminovala nadmerné použitie jódu, ktoré nie je nevyhnutné - napríklad sprej s obsahom jódu sa dá ľahko nahradiť inými prípravkami. To isté platí o doplnkoch výživy s obsahom jódu (ako Kelp) - dojčiaca žena by ich mala užívať do tej miery, do ktorej predstavujú normálne bežné množstvo jódu, ktoré je pre dojčiace ženy určené.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jód popri dojčení v doplnkoch výživy, sprejoch