Ako uspať dieťa bez prsníka

Lucia    08.03.2023, 15:21

Dobrý deň chcela by som sa opýtať , mam 2 týždňové babo a inak ako na prsníku nevie zaspat .. skúšala som si odsat mlieko aby ju mohol aj priatel nakŕmiť a uspať ale jej to aj tak nestaci a potrebuje na zaspatie prsník. Bojím sa , že keď bude stále zaspávať iba pri kojení tak si na to zvykne a nebude sa to vedieť neskôr odnaučiť a ja sa nebudem môcť ani na chvíľu od nej pohnúť . Ďakujem

Milá Lucia,

nemusíte sa obávať, nerobíte žiadnu chybu, keď reagujete na potreby svojho bábätka a staráte sa oňho dojčením. Súčasne existujú spôsoby, ako môžete popri takejto intenzívnej starostlivosti o bábätko napĺňať aj svoje potreby.

Môžete nechať svoje bábätko zaspávať pri dojčení. Bábätká v tomto veku potrebujú pomoc so zaspatím. Je normálne, že ich uspáva dojčenie. Materské mlieko je len časť toho, čo bábätko získava pri dojčení a preto ponúknutie fľaše s odstriekaným mliekom nie je pre bábätko to isté ako ponúknutie prsníka. Dojčenie poskytuje teplo, objatie, pocit bezpečia a monotónne satie, ktoré bábätko uspáva. V minulosti boli malé bábätká nepretržite v kontakte so svojou matkou a takto sa vyvinula aj fyziológia bábätiek. Bábätko potrebuje byť v kontakte s matkou aj preto, že takýto kontakt reguluje jeho telesné funkcie, najmä dýchanie, činnosť srdiečka a telesnú teplotu. Fyzický kontakt tiež napomáha lepšiemu vstrebávaniu živín a reguluje príjem potravy, ako aj spánkové cykly.

Na dojčení záleží a pre to, aby dojčenie bolo úspešné z dlhodobého hľadiska je dôležité aj to, aby sa bábätko malo možnosť dojčiť podľa svojich potrieb. Svetová zdravotnícka organizácia považuje dojčenie podľa potrieb za kľúčové pre to, aby dojčenie pokračovalo tak dlho, ako to bábätko potrebuje. A dojčenie podľa potrieb zahŕňa aj dojčenie na zaspatie a udržanie bábätka v spánku. Nie je prekvapivé, že bábätko zaspáva na prsníku a je normálne, ak teraz bábätko nezaspáva inak, len pri dojčení. Rôzne bábätká v tejto oblasti reagujú rôznym spôsobom, niektoré zaspávajú pri dojčení, ale sú schopné zaspať napríklad aj pri nosení v šatke či nosiči, iné zaspávajú výlučne pri dojčení a nie sú ochotné prijať iný spôsob uspávania. Všetky tieto bábätká sa však časom naučia zaspávať samy a nebudú na to potrebovať žiadnu pomoc. Toto sa však netýka maličkých bábätiek. Pri tých je normálne, že pomoc potrebujú a pokojne ju bábätku naďalej poskytujte dojčením. Je normálne, že bábätko potrebuje byť neustále vo vašej prítomnosti. Bábätko v tomto veku navyše ešte nemá tak vyvinutý imunitný systém, ako vo vyššom veku a práve to, že vyžaduje neustály kontakt s matkou je jedna z foriem jeho ochrany pred infekciami. Ak sa stále pohybuje v prostredí, v ktorom sa pohybuje aj matka, stretávajú sa s vírusmi či inými choroboplodnými zárodkami spoločne a kým sa rozvinie infekcia, matke sa už tvoria protilátky, ktoré dostáva bábätko prostredníctvom materského mlieka. Aj preto nedojčené deti alebo deti, pri ktorých bolo dojčenie ukončené príliš skoro, bývajú ako skupina v porovnaní s dojčenými deťmi choré častejšie a ich choroby mávajú horší priebeh. Potreba neustáleho kontaktu s matkou je teda jedna z foriem, akou sa bábätko chráni pred infekciami.

Vaše bábätko bude maličké len krátku chvíľu. Aj v tomto čase však ženy majú svoje povinnosti či potreby. Jeden z jednoduchých spôsobov ako naplniť potreby bábätka pre dojčenie a fyzický kontakt a súčasne poskytnúť matke voľné ruky, predstavuje napríklad používanie šatky alebo nosiča. Pozrite sa napríklad na takýto spôsob nosenia bábätka popi dojčení, ktorý vám poskytne možnosť popri dojčení a uspávaní bábätka robiť iné činnosti:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Ďalšie tipy a najmä psychickú podporu a povzbudenie vám poskytneme radi na podporných skupinách dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

kde stretnete ženy s bábätkami a deťmi rôzneho veku a môžete sa poradiť o tom, ako riešili podobné otázky a tiež uvidíte väčšie deti a povzbudí vás, že to, čo teraz riešite, nebude trvať večne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako uspať dieťa bez prsníka