Kojenie a vdychovanie aerosólov z dezinfekčných prostriedkov používaných v domacnosti

Žofia    13.03.2023, 11:21

Dobrý deň, v prvom rade sa Vám chcem veľmi pekne poďakovať za prácu, ktorú robíte. Pomáhate mnohým mamám a ja som jednou z nich. Veľmi si vážim, že sa maminy môžu na Vás obrátiť s akoukoľvek otázkou- ako ich tak čítam, a Vy vzdy veľmi empaticky odpoviete na každú jednu. Naozaj z Vás vyžaruje istota, že sa na Vás možno obrátiť s čímkoľvek. Ďakujem! A tak aj ja prichádzam s veľmi zvláštnou otázkou, ktorá mi vsak nedá spat a preto píšem a pýtam. Potrebujem Vašu uprimnu odpoved. Mam doma dva najväčšie poklady - moje dcérky a 4-rocnu ešte kojim. Keď dcérky večer zaspia, ja ešte co-to upracem a používam pri tom dezinfekčné spreje do domácnosti, ktoré samozrejme pri upratovani vdychujem a mam ich plný nos, keď idem spat. Moja - možno smiešna otázka- nemôže sa nejaký humus z tých sprejov dostať do mliečka, keď ich používam vo väčšom množstve? Prepáčte, ak vás zdržujem takouto otázkou, ale strašne ma to trápi, aby som dcérke neublížila. Ďakujem! Všetko dobré, prajem!

Milá Žofia,

nesmierne si vážime vaše milé sláv a ďakujeme za ne!

Je pochopiteľné, že nechcete svojim dcérkam ublížiť a zamýšľate sa nad takýmito súvislosťami. Môžete však byť pokojná, z hľadiska dojčenia toto nepredstavuje problém, ide o lokálnu expozíciu, do materského mlieka sa preto nebude vstrebávať prakticky nič. Túto otázku má zmysel zvažovať čisto s ohľadom na vaše vlastné zdravie. Na to, aby boli prípadné škodliviny zo sprejov obsiahnuté v materskom mlieku v nejakej miere, ktorá by stála za úvahu, by najprv museli byť vo vašej krvi, a ak by boli vo vašej krvi, v takej hladine, z ktorej by do materského mlieka prešlo významné množstvo, tak by ste v prvom rade mali problém s tým, že ich je také obrovské množstvo vo vašej krvi, čo sa nestane.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie a vdychovanie aerosólov z dezinfekčných prostriedkov používaných v domacnosti