Odmítání prsu

Petra    28.03.2023, 09:50

Syn 2 měsíce, plně kojený, jeden týden, jednou denně umělé mléko z lahve kvůli odmítání prsu, další pití opět v pořádku z prsu. Bohužel poslední dva dny nechce prso vůbec jen v noci. Strašně brečí a kroutí se, dám odsáté ale když vypije opět jen řev. Možná chvilku klidu když si povídáme ale pak opět pláče..jsem z toho ve stresu ikdyž si pořád říkam ať jsem klidná. Trpí od narození na bolest břiška a prdy ale vždy se u prsu uklidnil a pil. Chtěla bych opět plně kojit. Děkuji moc za radu a pomoc

Milá Petro,

situácia, akú opisujete, najčastejšie súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Situáciu, ktorú popisujete, je potrebné vidieť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Osobné pozorovanie dojčenia vám dokáže dať odpoveď na to, čo presne sa deje, a prečo sa bábätko správa tak, ako popisujete. Ak by sa ukázalo, že ide o reakciu na zníženie toku mlieka, kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/           

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčaním prsníka môžete predísť odťahovaniu sa od prsníka v situácii, kedy sa bábätko začína bežne odťahovať od prsníka. Udržať bábätko na prsníku vám môže pomôcť aj dokrmovanie priamo na prsníku laktačnou pomôckou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Ak by bábätko bolo ochotné prisať sa na prsník s laktačnou pomôckou, pomohlo by vám to vyhnúť sa použitiu fľaše, pretože fľaša poskytuje rýchly a stabilný tok mlieka a bábätká, ktoré sa hnevajú na prsníku kvôli zníženiu toku mlieka, začnú rýchlo uprednostňovať kŕmenie fľašou namiesto dojčenia.

Okrem toho by bolo dobré preštudovať si tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

ktorý popisuje možné príčiny poklesu tvorby mlieka a ak niektorá z týchto príčin môže byť príčinou poklesu tvorby mlieka vo vašom prípade, spolu s poradkyňou pri dojčení môžete pracovať na jej odstránení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmítání prsu