Dieťa sa nechce dojčiť na rukách?
Kristína 22.06.2023, 10:30
Dobrý deň, mám 5,5 mesačného syna. Papá pekne, ma 9,2 kg, takze s priberanim problém nemáme. Prešli sme si už 2 štrajkami, pri ktorých sa dal nadojčiť iba na posteli v ľahu na boku. Odvtedy sa nechce vôbec dojčiť na rukách, odťahuje sa ale akonáhle ho dám na posteľ, nadojčí sa v pohode. Samozrejme to nie je pre mna problém, som štastna že dojčím a maly pekne rastie, skôr z toho praktického hľadiska by bolo dobre, aby sa vedel nadojcit aj keď budem niekde inde ako doma. Ako by som ho mohla znovu naucit aj na polohu na rukách? Ďakujem za radu.
Milá Kristína,
situácia, ktorú popisujete, sa postupne môže zmeniť. Pri štrajku si bábätká typicky vyberajú okolnosti, za ktorých sú ochotné sa nadojčiť a v procese odznievania štrajku sa táto situácia postupne zlepšuje. To, čo pozorujete teraz, sa vysoko pravdepodobne deje ako ešte posledné dozvuky štrajku. Riešením tejto situácie je teda naďalej pomáhať bábätku zažívať pri dojčení dostatočný tok mlieka, vytvárať príležitosti pre dojčenie, ponúkať mu prsník v polospánku, pri zaspávaní, precitaní. V tejto situácii je dôležité trpezlivo skúšať a byť vynaliezavá. Využívajte chvíle, kedy je bábätko spokojné, prípadne polobdelé. Môžete skúsiť napr. v polohe poležiačky bábätko objať rukami tak, aby po zaspatí bábätka bolo možné ho pomaličky presunúť do inej polohy, môžete mu skúsiť pri precitaní ponúknuť prsník. Skúste ponúknuť bábätku prsník v šatke alebo nosiči, pri hojdaní sa na fitlopte, skúste mu ponúknuť prsník v kontakte koža na kožu, pri chôdzi. Skúšajte to v rôznych polohách – skúste vzpriamenú polohu, kedy bude bábätko sedieť na vašej nohe: https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/
skúste tzv. bočnú polohu (futbalovej lopty):
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#K
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.