Betaloc

Mirka    05.04.2013, 20:08

Dobrý deň, mám 5 mesačné bábätko, dojčené a ja mám problémy so srdiečkom (zistená a liečená srdcová arytmia), nič vážne, bežne užívam Betaloc 25 mg, ale počas tehotenstva ani počas dojčenia (až doteraz) som ho užívať nepotrebovala, kardiologička mi ho ani neradila, ak to nie je nutné, nemala som problémy, postačilo dať si magnézium 2x1 denne, no predvčerom som mala dosť silné pichanie srdiečka, cca hodinové, nemohla som sa ani pohnúť, môžem v takýchto súrnych prípadoch zobrať Betaloc 25 mg 1/2 príp. 1 celú tbl., nebude to mať vplyv na mliečko a drobčeka? Viem, že väčšina liekov, ako ste už písali, sa do mliečka dostáva minimálne, ale predsa, toto sú iné lieky. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Milá Mirka,

aj ako dojčiaca mamička máte právo na liečbu, už aj preto, že väčšina liekov je s dojčením kompatibilných a riziká odstavenia sú vo väčšine prípadov vyššie ako dojčenie, pri ktorom mamička užívanie lieky.

5-mesačné dieťatko ešte dojčenie veľmi potrebuje. Vo vašej situácii je preto dôležité pokračovať v dojčení a zároveň hľadať spôsoby, ako zlepšiť váš zdravotný stav.

V skupine betablokátorov existujú lieky, ktoré sú s dojčením kompatibilné a tým pádom vhodnejšie ako iné lieky z tejto istej skupiny. Betaloc (metoprol) sa nachádza medzi liekmi, ktoré môžete užívať, ďalšie možnosti sú: propranolol, labetalol, oxprenolol, timolol, taktiež možno použiť aj acebutolol a diacetolol. Ohľadne užívania betablokátorov dojčiacimi mamičkami existuje veľké množstvo štúdií, ktoré potvrdzujú, že môžu popri dojčení užívať.

Aj magnézium môžete v prípade potreby užívať úplne bez obáv aj dlhú dobu, ak je to potrebné. Užívanie magnézia počas dojčenia nezvyšuje hladinu magnézia v materskom mlieku. Môžete užívať bežnú dávku pre dospelého človeka.

Prečítajte si aj našu predchádzajúcu odpoveď na podobnú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=177



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok