Dojcenie v leze

Zuzka    17.04.2013, 22:13

Dobry den. Mam 7. mesačnú dcérku, papa obedy a doobeda par lyžiciek ovocia,takmer vzdy si potom da mliecko. Nikdy sme nedokrmovali. V zásade nemáme žiadny problem,pije pekne,ale odmieta sa prisat inak ako v leže v posteli. Mam preto vzdy obavu ked niekde sme (plávanie,kaviareň,návšteva,doktor...),ze jej budem chciet dať jesť a bude sa mi vypinat, odtahovat a plakať ako takmer vzdy. Myslíte,ze to nemam riešiť a prejde to samé?

Milá Zuzka,
je pravdepodobné, že ak je bábätko zvyknuté na jednu polohy pri dojčení, odmieta iné polohy zo zvyku. V prípade, že vám to spôsobuje praktické problémy, je možné, aby ste sa pokúsili toto zmeniť. Zmeny, ktoré uskutočníte, by mali byť uskutočnené citlivo a mali by vychádzať z poznania vašej dcérky a samozrejme, že je možné, že časom sa to zmení aj samé, otázka je, či vás praktické problémy, ktoré s tým súvisia, nedonútia hľadať riešenie už skôr.

Otázka je tiež, či je ešte niečo viac, čo by sa dalo urobiť, čo by bábätku pomohlo, aby bolo ochotné dojčiť sa aj v iných polohách, nielen po ležiačky. Niekedy totiž takéto správanie okrem toho, že ide výlučne o zvyk (spôsobený tým, že sa bábätko nikdy inak nedojčilo), môže súvisieť aj so znížením tvorby mlieka, čo by vedela posúdiť laktačná poradkyňa v priamom kontakte s vami.

Vo všeobecnosti je praktické pre život, aby bábätko bolo schopné sa dojčiť v rôznych polohách a bez ohľadu na polohu, pretože je tak jednoduchšie dojčiť ho kdekoľvek, či už v posteli alebo doma alebo v nejakom nosiči alebo vonku.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie v leze