Zapal prsnika

Andrea    06.05.2013, 16:46

Dobry deň, včera poobede som zacala citit bolest v okoli bradavky a neskor asi polovice laveho prsnika. Prikladam dcerku stale, prsnik vyzeral akoby bol prazdny. Zrazu sa rychlo naplnil mliekom, tak som pricinu videla v plnosti a mlieko odstrekla az do obsahu 100ml. Bolest vsak neprestala, k veceru aj scervenel, mlieko som popri kojeni odsavala aj v noci. Dnes rano je to rovnako. Pouzila som calciovu mast, neviem vsak ake obklady treba davat, niekde sa docitam studene, inde zasa teple. Teplotu nemam. Scervenanie je na vonk.strane prsnika. Ako mam prosim dalej postupovat?Moze s tym suvisiet aj nastup menstruacie po 3mesiacoch od porodu? Dakujem!!

Milá Andrea,

odpoveď na vašu otázku by si vyžadovala osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ale na základe vašich informácií sa možno domnievať, že ide o zablokovaný mliekovod. Zablokované mliekovody sa typicky samy vyriešia do 48 hodín, aj bez akejkoľvek liečby, a to napriek tomu, že ich príznaky sa dosť podobajú zápalu prsníka: niekedy sú sprevádzané horúčkou, bolesťou prsníka, hrčkou v prsníku, začerveným miestom na koži.

Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu s poradkyňou je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprázdňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia). Pozrite si tieto videá pitia a pokúste sa ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí aj vyprázdňovanie prsníka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako stláčaním prsníka zlepšiť vyprázdňovanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho môžete počas dojčenia postihnuté miesto masírovať a dlaňou zatláčať po prsníku smerom k bradavke.

Dôležitou súčasťou liečby je váš odpočinok. Poproste rodinu alebo priateľov, aby vám prišli pomôcť s domácimi prácami alebo so starostlivosťou o bábätko, čo najviac času trávte v posteli s bábätkom pri dojčení. Ďalšou dôležitou súčasťou liečby je teplo. Prsník môžete nahrievať napr. nahrievacím vankúšikom alebo fľašou s horúcou vodou, ale dajte pozor, aby ste si nepoškodili pokožku prílišným teplom pôsobiacim príliš dlho.

Ak je zablokovaný mliekovod spojený s malým pľuzgierom na konci bradavky, môžete ho prepichnúť sterilnou ihlou. Nahrejte ihlu na šitie alebo špendlík nad plameňom, nechajte ju vychladnúť a prepichnite pľuzgier. Netreba do toho príliš vŕtať. Stačí prepichnúť vrchnú alebo bočnú časť pľuzgiera. Niekedy možno vytlačíte z mliekovodu hmotu podobnú zubnej paste a mliekovod sa okamžite odblokuje. Alebo priložte dieťa na prsník a ono vám ho možno odblokuje. Prepichnutie pľuzgiera má navyše tú výhodu, že znižuje bolestivosť bradavky, dokonca aj vtedy, keď sa zablokovanie hneď nevyrieši.

Odpoveď na otázku, či vzniknutá situácia súvisí s faktom, že máte pomerne skoro po pôrode menštruáciu, vám dá najlepšie poradkyňa pri dojčení pri osobnom vyhodnotení dojčenia. Pomerne málo mamičiek dostane menštruáciu v prvých pár mesiacoch po pôrode, čo ale neznamená, že nie je možné, aby ste takto skoro menštruáciu dostali a pritom bolo všetko v poriadku. Niektoré matky však popisujú, že dieťaťu počas menštruácie „mlieko nechutí“, že sa tvorba mlieka zníži. Hovoria o tom, že pred menštruáciou dieťa nie je spokojné, odťahuje sa od prsníka, odmieta sať, rovnako ako aj počas menštruácie, a potom sa to po skončení menštruácie zlepší a dieťatku pije lepšie. Väčšina žien, ktoré túto situáciu popisujú, o nej hovoria v prípade, že dostali menštruáciu pomerne skoro po pôrode. Ak to tak je, tak to vo väčšine prípadov znamená, že menštruáciu dostali tak skoro, lebo sa im znížila tvorba mlieka (bábätko spí dlho v noci, nie je správne prisaté, nepije dostatočne, nespí s matkou v posteli, má cumlík, matka začala brať antikoncepciu atď.). Menštruácia v takomto prípade teda nie je príčinou zníženej tvorby mlieka, ale jej dôsledkom. A v súvislosti s tým, je možné, že sa tvorba mlieka ešte väčšmi zníži tesne pred menštruáciou alebo počas menštruácie. Stáva sa to často aj ženám, ktoré mali na začiatku vynikajúcu tvorbu mlieka, a tá sa potom znížila do takej miery, že dostali menštruáciu. A takáto situácia môže súvisieť aj so zablokovaním mliekovodu. Ak to takto je a bábätko sa od prsníka odťahuje, plače, nechce sa prisať, nepije poriadne, je možné, že by pomohlo, aby pitie bábätka skontrolovala laktačná poradkyňa, pretože sa dá posúdiť, či sa takto bábätko správa pre to, že nepije dostatočné množstvo mlieka, a táto situácia sa dá napraviť, okrem iného aj zvýšením tvorby mlieka. Okrem toho by sa mali hľadať príčiny, ktoré spôsobili zníženie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

 


 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zapal prsnika