Liek Quarelin a i. - štúdie a odporúčania
Ria 30.07.2024, 11:27
Dobrý deň, výhradne dojčím svoju 4 mesačnú dcéru, užívam liek Elicea a zároveň sa mi po pôrode vrátili silné migrény. Najprv siaham pri bolesti po Panadole a Ibuproféne ale po niekoľkodňovej neúspešnej liečbe som niekoľkokrát užila Quarelin (podľa informácie z Vašej poradne). S mojim rozhodnutím dojčiť naďalej popri liekoch som v blízkom okolí aj medzi lekármi nenašla pochopenie a tlačili na mňa aby som malú odstavila od dojčenia ak potrebujem užívať lieky a že nemôžem vedieť ako v budúcnosti doplatí na túto moju liečbu, že hazardujem s jej zdravím. Potom ma však veľmi vydesilo keď som natrafila na zahraničné štúdie, ktoré po testoch uvádzajú, že je to liek ktorý sa v pomerne veľkom množstve vylučuje do mlieka vo forme metabolitov, vraj v niekoľkých prípadoch spôsobil dojčatám cyanotické epizódy a zvyšuje riziko akútnej leukémie do 2. rokov dieťaťa. Chcem sa teda opýtať či je naozaj bezpečné ak daný liek potrebujem užiť aj napr. v priebehu dvoch po sebe nasledujúcich dní a budem pokračovať v dojčení ? Ako je to teda so zverejnenými štúdiami ? Čo bude pre moje dieťa najlepšie ? Ďakujem
Milá Ria,
pri dojčení môžete používať liek Elicea. A v prípade, že nie je možné použiť v potlačení migrény iné lieky, je možné použiť aj Quarelin. Ideálne je tento liek používať občas, nie pravidelne a opakovane. Pri migrénach bolo pre vás dobré nájsť dlhodobé riešenie, ktoré sa čo najlepšie kombinuje s dojčením a navyše migrénam predchádza, odporúčame vám zvážiť triptány ako formu liečby po porade s odborníkom. Pri Quareline vyvoláva polemiku jeho zložka – liek s názvom metamizol. Tento liek nie je ideálny z pohľadu dojčenia. Ale, ak ste ho užili, nemá zmysel prestávať dojčiť alebo odstriekavať či odsávať mlieko. Tento liek nie je ideálny pre ľudí, ktorí ho užívajú. V USA je dokonca zakázaný. V európskom trhu sa však tento liek s obľubou používa, najmä v liečbe starších ľudí. A používa sa aj v pediatrii, dokonca sa dáva aj malým bábätkám, už od narodenia, napríklad na znižovanie horúčky. A bežne sa používa u dojčiacich žien po pôrode v pôrodniciach (nachádza sa v lieku s názvom Novalgin, ktorý sa typicky v pôrodniciach používa pre ženy napríklad po cisárskom reze). Z pohľadu účinkov na človeka, ktorý tento liek užíva, má zmysel hľadať inú liečbu. Nežiadúce účinky, o ktorých píšete, sa totiž týka ľudí, ktorí tento liek užívajú v plnej dávke (a teda má takéto účinky aj na deti, ktoré užívajú tento liek, v takom prípade sa odporúča sledovať krvný obraz dieťaťa). Situácia s dojčením je odlišná. Informácia, že tento liek sa vylučuje do materského mlieka vo veľkých množstvách je zavádzajúca. Štúdie totiž uvádzajú, že koncentrácia u dieťaťa, ktoré dojčila matka, ktorá užila metamizol, je približne 3,2 mg na liter. Toto nepredstavuje „veľké množstvá“. Nie je to tá istá situácia, ako keď bábätku pediatrička alebo pediater predpíše metamizol v plnej dávke, kedy má zmysel sledovať krvný obraz bábätka. Prestup metamizolu do materského mlieka sa skúmal už v roku 1986, v štúdii, ktorá ukázala, že metamizol sa nedostáva do materského mlieka v terapeutických dávkach, pretože ide o malé množstvo na úrovni približne 1,6 %. Svetovo uznávaný expert, profesor farmakológie, Thomas Hale, vo svojej knihe o liekoch a dojčení kategorizuje metamizol do strednej kategórie liekov, ktoré dojčiace matky môžu užívať. Riziká umelej výživy či prerušenia alebo ukončenia dojčenia sú oveľa vyššie ako riziká užívania metamizolu.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.