Strata menštruácie po tom čo uz bola pravidelná

Michaela    05.08.2024, 19:58

Dobrý deň, mám dieťatko 20m. Dojčí sa na požiadanie, čo je asi 6x za deň plus v noci. Po cca 10 mesiacoch som dostala menštruáciu a po ďalších 2 mesiacoch bola pravidelná. Takto som ju dostávala pravidelne 6 mesiacov bez problémov. Posledné dva mesiace nič, občasne bolesti brucha. Chcela by som zároveň otehotnieť čo zrejme momentálne nie je možné. Rada gynekológa bola prestať dojčiť čo nechcem. Je v poriadku a normálne , že po riadnej pravidelnej menštruácii znova prestane kvôli dojčeniu, ktoré celý čas prebieha “rovnako”?

Milá Michaela,

zmena v menštruačnom cykle nesúvisí s dojčením a aj preto v tejto situácii nepomôže prestať dojčiť. Menštruačný cyklus reaguje z hľadiska dojčenia len na hormón prolaktín, ktorého hladina typicky po narodení bábätka postupne klesá a približne v 11 mesiacoch je už hladina prolaktínu približne rovnaká či žena dojčí alebo nedojčí. Aj preto typicky približne v roku ženy dostávajú späť menštruačný cyklus. To, že sa vám vrátila cyklus v 10 mesiacoch, poukazuje na to, že v tom čase už prolaktín cyklus neovplyvňoval a toto sa nezmenilo. Existujú však aj ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvňovať menštruačný cyklus, najmä stres. A z tohto pohľadu ukončenie dojčenia nepomôže situáciu zlepšiť, keďže predčasné odstavovanie dieťaťa okrem rizík pre jeho zdravie a zdravie matky prináša aj stresové obdobie, kedy je potrebné hľadať odlišné spôsoby starostlivosti o bábätko a toto znamená omnoho viac stresu a práce pre ženu, ktorá prestáva dojčiť. V tejto situácii by bolo zaujímavé vedieť, aký nález ste mali na vyšetrení u gynekológa. Ak by ste náhodou tento nález mali k dispozícii, mohli by ste nám ho, prosím, zaslať na dojcenie@mamila.sk (nezabudnite zatrieť citlivé osobné údaje pred odoslaním skenu nálezu).

Okrem toho môžete začať sledovať svoje znaky plodnosti, aby ste začali rozumieť tomu, čo sa vlastne deje. Pozrite si v tomto smere stránku www.plodar.sk a prípadne si nájdite svoju lektorku pre to, aby vás naučila porozumieť svojej plodnosti.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata menštruácie po tom čo uz bola pravidelná