Betadine a dojcenie
Anna 17.08.2024, 23:17
Dobrý deň, môžem dojčit ak som 1 x použila betadine na dezinfekciu gynekologickej ranky? Dieta ma 3 mesiace a je plne dojcene. Faktom je, že po pôrode som ho používala často na ranu po episiotomii možno aj 2 týždne, kedže mi to odporucil gynekolog, uz presli asi 2 mesiace, je nutne vysetrit dieta ak prospieva?
Milá Anna,
to, že ste teraz jednorazovo použili Betadine, nepredstavuje žiaden problém. Ak by bolo potrebné ranku dezinfikovať dlhšiu dobu, má zmysel sa pri dojčení vyhnúť prostriedkom s obsahom jódu. Jeden z dôvodov je aj ten, že existuje mnoho iných prostriedkov, ktoré fungujú na inej báze a je možné ich použiť. Ak ste používali Betadine na malú plochu tela po pôrode, je nepravdepodobné, že má zmysel testovať bábätko.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.