Pohryzenie psom a dojčenie
Andrea 31.08.2024, 10:55
Dobrý deň, mám takú otázku ohľadom toho že dnes ma trochu kusol zubami susedov pes. Nebolo to hlboké, avšak zakusol mierne aj do krvi. Susedka je zdravotná sestra, tak mi to všetko vydezinfikovala, avšak po chvíli som dostala obavy ako vôbec môžem dojči, či sa nedostanú cez krv nejaké baktérie do mlieka.. Pes bol očkovaný proti besnote v novembri 2023. Po informovaní sa u jednej doktorky môžem dojcit, pokiaľ bol pes očkovaný. Malú som nadojčila až po pár hodinách, po uhryznutí som jej dala radšej predtým odsaté mliečko. Avšak teraz na mňa doľahli obrovské obavy, či som urobila dobre a či som radšej nemala ísť dať si aspoň vyšetriť krv. Vopred ďakujem za odpoveď.
Milá Andrea,
nemusíte sa obávať, môžete pokračovať v dojčení. Zvlášť, ak sa obávate besnoty, prenos besnoty materským mliekom nebol nikdy zaznamenaný. Navyše viete, o akého psa ide, viete, že má platné očkovanie a preto ani vy nepotrebujete podstupovať očkovanie proti besnote teraz po uhryznutí. Môžete pokračovať v dojčení aj v prípade, že by sa stalo, že rana by sa nehojila dobre a potrebovali by ste liečbu rany.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.