CT vyšetrenie

Sabína    06.09.2024, 10:46

Prosím o odpoveď aj do emailu. Po sekcii mi boli nájdené krvné zrazeniny v tele. Beriem injekcie na riedenie krvi, no bolo by potrebné kontrolné CT vyšetrenie. Lekár mi tvrdí, že to nie je úplne vhodné, keďže mám doma malé dieťa a kojím. Je prosím v poriadku po takomto vyšetrení kojiť? CT by prebiehalo aj s kontrastnou látkou. Ďakujem za odpoveď

Milá Sabína,

z hľadiska dojčenia môžete absolvovať CT ako aj prípadne MR vyšetrenie a po vyšetrení nie je potrebné prestať dojčiť na 24 hodín, či iný čas a to ani v prípade, že sa použilo vyšetrenie kontrastnou látkou, aj v prípade, že išlo jódovú kontrastnú látku či gadolinium. Toto vyšetrenie prináša rovnaké riziká, či žena, ktorá ho podstupuje, dojčí alebo nedojčí, preto jeho použitie má zmysel robiť len v opodstatnených prípadoch, o ktorých rozhodujú zdravotníci podľa zdravotného stavu človeka. Pri dojčení ho teda môžete podstúpiť rovnako ako v období mimo dojčenia. Tento fakt je už dlhé roky známy, Americká akadémia rádiológov na túto tému už dávno vydala vyhlásenie, ktoré vám v prípade potreby môžeme poskytnúť, rovnako na túto tému existujú aj európske odporúčania. Dojčiť teda môžete až do samotného vyšetrenia a potom hneď po vyšetrení, bez toho, aby ste museli čakať alebo aby ste odstriekali pred dojčením nejaké mlieko.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > CT vyšetrenie