Mlieko sa netvorí do zásoby po zápale v prsníku

Vanda    09.09.2024, 14:39

Dobrý deň, už dlhšiu dobu bojujem s tým, že mám jeden prsník zreteľne menší ako druhý a dcera (9 mesiacov) má o neho aj menší záujem. Snažím sa jej ho dať pri každom kojení ako prvý, ale všimla som si, že na ňom nevydrží dlho a že sa výdatnejšie napije z toho druhého. V noci keď sa kojí z toho horšieho, zobudí sa potom oveľa skôr n(a hlad). Skúšala som odsávať pravidelne odsávačkou, aby som si navýšila potrebu mlieka, ale všimla som si, že musím odsávačku veľmi pritlačiť na prsník, aby vôbec nejaké mlieko tieklo. Väčšinou som odsala len málo, asi 10ml. Spomenula som si, že som dávno, asi pred pol rokom mala zatvrdlinu práve na tomto prsníku, ktorú sa mi podarilo vymačkať a domnievam sa, že to mohlo spôsobiť tento problém, ktorý sa nelepší. Mohlo by ísť o nejaké trvalé fyziologické poškodenie? Existuje nejaká iná možnosť, ako tvorbu mlieka posilniť okrem častého prikladania? Ďakujem.

Milá Vanda,

bez ohľadu na to, aká je možná príčina tejto situácie, je možné urobiť kroky, ktoré v tejto situácii majú potenciál zvýšiť príjem mlieka z menšieho prsníka. Ženy väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže postupne začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Nižší tok mlieka mohol byť aj príčinou vzniku zatvrdliny, ktorú ste pozorovali pred pol rokom. Zablokovania mliekovodu totiž súvisia s tým, ako rovnomerne sa odoberá mlieko z prsníka pri dojčení a to priamo súvisí s tým, koľko mlieka bábätko získava na danom prsníku. Jednou z príčin, prečo sa v prsníku začne tvoriť menej mlieka, môže byť napríklad aj skutočnosť, že matky k tomuto prsníku bábätká menej často prisávajú alebo bábätká na ňom menej pijú.

Čo sa týka rozdielnej veľkosti prsníkov, nebojte sa, ide len o dočasný estetický rozdiel, ktorý sa po skončení dojčenia upraví sám a už to nebude viditeľné. Momentálne sa dá tento rozdiel zmierniť nosením vložky v podprsenke. 

Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov. Pri praktickej realizácii krokov, ktoré by ste mohli podniknúť, aby ste túto situáciu zmenili, vám môže pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pomôcť vám môže zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Okrem toho môže fungovať  vytvárať príležitosti pre prisatie dieťatka aj k tomuto prsníku – napr.:
• Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
• Spite s ním v posteli.
• Umožnite mu kontakt koža na kožu.
• Okúpte sa s ním.
• Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči).
• Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu menší prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
• Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie z menšieho prsníka urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
• Na dojčenie z menšieho prsníka sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
• Pri pokusoch odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mlieko sa netvorí do zásoby po zápale v prsníku