Naliatie prsnikov po vyvolanom porode+ docistenie
Mária 10.09.2024, 10:48
Dobrý deň mám 3 deň po umelom vyvolani porodu (potratu) cca 15tt a následnom docisteni v narkóze. Už včera sa mi veľmi naliali prsia, na moje malé prsia, a je to nepríjemné. Neviem čo robiť, nechcem brať lieky a chodiť opäť po doktoroch. Prejde to alebo to treba riešiť? Ďakujem.
Milá Mária,
v tejto situácii máte dve možnosti: môžete postupne ukončovať tvorbu mlieka alebo si môžete začať mlieko odstriekavať či odsávať a nejakú dobu toto mlieko darovať iným bábätkám, ktoré by sa tak pri dokrmovaní mohli vyhnúť umelej komerčnej výžive, čo má obrovský význam. Ponúkame vám aj možnosť rozhovoru, pre získanie ďalších odpovedí a psychickej podpory a povzbudenia, môžete sa obrátiť osobne na profesionálnu laktačnú poradkyňu MAMILY:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
V oblasti toho, ako postupovať pri zastavovaní tvorby mlieka sa ženy dozvedajú často mnoho nesprávnych informácií. V tejto situácii nie je potrebné brať lieky, pretože s ich použitím sa nezastaví tvorba mlieka rýchlejšie či menej bolestivo. Ženy v tejto situácii potrebujú typicky okamžité riešenie, ktoré tieto lieky neposkytujú, ich účinok nastupuje v čase, kedy už ženy nepociťujú bolestivé naliatie prsníkov. Rovnako nemusíte obmedzovať príjem tekutín, zväzovať si prsníky, či robiť iné opatrenia, ktoré sa často nesprávne odporúčajú. Aj preto sme pripravili celú brožúrku, ktorá podrobne opisuje, aké kroky v tejto situácii môžu ženám pomôcť:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/zastavenie-tvorby-mlieka/
Preštudujte si, prosím, tieto informácie a ak by vám pri ich čítaní napadli ďalšie otázky, určite sa na nás znova obráťte.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.