Nevhodné látky v kozmetike
Katarína 23.09.2024, 15:10
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Často neviem, čo v kozmetike môžem použiť a co nie, co si môžem natrieť na telo, no keď sa pozriem na zloženie je to pre mňa čierne more, ktorému absolútne nikdy nerozumiem. Začala som chodiť na lymfodrenáž a tam pani používa produkty špeciálne na to určené, značky Niodé, mám na vyber z 3 emulzií(krémov). Jedna z nich je hrejivá(naozaj páli) no a pani mi nevedela povedať či sa dostáva nejakým sposobom do mlieka, či je to bezpečné. Mam 2 mesačne bábätko a čisto len kojím, vôbec nedokrmujem. Pani ma nechala odfotit zloženie krému aby som si to sama našla. Je to presne toto: Aqua, Paraffinum liquidum, Glyceryl Stearate, Cetyl Alcohol, Stearic Acid, Palmitic Acid, Oleth-20, Myristyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Palm Glyceride, Cera Alba, Sodium Benzoate, Triethanolamine, Methylparaben, 2-Bromo-2-Nitropropane-1, 3-Diol, Methyl Salicilate, Capsaicin, Rose 9950, Cl 14720 Nenašla som tuto informáciu konkrétne k výrobku, no našla som že napríklad účinná latka methylsalicilát je podobná acylpyrinu. Už hneď toho som sa zľakla. Je tam nejaká zložka ktorá by mohla škodiť, alebo je to bezpečné? Poprípade je nejaká zložka na ktorú si v kozmetike musím dávať pozor, slebo je jedno čo si povrchovo nazriem na kožu, kým to neprijímam vnútorne(nejem)? Veľmi pekne ďakujem za pomoc, dúfam sa lymfodrenažnej kúry nebudem musieť vzdať, chcela by som vyskusat 10 sedení a zistiť či bude mať nejaké výsledky. Prajem krásny deň
Milá Katarína,
nie je možné sa vyjadriť všeobecne ku všetkým prostriedkom, ktoré by sa mohli používať v kozmetike či inej forme ošetrenia pleti. Preto, ak budete mať záujem o informácie o ďalších konkrétny prostriedkoch, budeme radi, ak sa na nás obrátite. Väčšinu prostriedkov je možné bez problémov používať popri dojčení, ale existujú aj výnimky. Napríklad pri pravidelnej dezinfekcii kože má zmysel vyhnúť sa prípravkom s obsahom jódu (napr. Betadine). Občasná aplikácia jódu nepredstavuje problém, ale napríklad opakované ošetrovanie rany či striekanie jódu na boľavé hrdlo, je lepšie nahradiť prípravkami na inej báze než je jód. Rovnako v kozmetike má zmysel vyhnúť sa krémom s obsahom retinolu. Retinol sa aj pri lokálnej aplikácii na pokožku matky vstrebáva a vzhľadom na jeho vlastnosti je možné spôsobiť hypervitaminózu dojčeného bábätka. Preto používať retinol lokálne nie je počas dojčenia ideálne, pretože existujú iné náhrady a možnosti, ktoré sú úplne bezpečné. Retinolu je vhodné sa počas dojčenia vyhnúť, je možné ho používať lokálne, ale ideálne je nie dlhodobo a nie na veľké plochy pokožky. Môžete sa na nás kedykoľvek obrátiť prostredníctvom emailu dojcenie@mamila.sk a medicínsky tím MAMILY vám rád zodpovie ďalšie prípadné otázky.
Z hľadiska dojčenia môžete pokračovať v lymfodrenáži a používaní tohto krému s kapsaicínom, na ktorý sa pýtate. Toto nepredstavuje pre dojčenie žiaden problém. Ide o lokálnu aplikáciu, do materského mlieka sa nedostáva prakticky nič. Čo sa týka Acylpyrinu, množstvo lieku je zanedbateľné dokonca aj v prípade, že ho matka užíva orálne ako tabletky. Odlišné správanie bábätka preto nie je možné vysvetliť tým, že sa použil tento krém, či lymfodrenážou samotnou. Pri lymfodrenáži sa niekedy uvažuje o uvoľňovaní škodlivých látok, ale ľudia, ktorí toto hovoria, zabúdajú, že na to, aby sa nachádzali tieto látky vo významných množstvách v materskom mlieku, museli by sa v prvom rade nachádzať v krvi matky v takých množstvách, že by ona sama mala problémy.
Je preto pravdepodobné, že nespokojnosť dcérky je len časovou zhodou. Ak jej nespokojnosť súvisí s dojčením, je najpravdepodobnejšou príčinou reakcia na tok mlieka, pričom je možné, že dcérka vníma tok mlieka ako nedostatočný. Vtedy sa bábätká odťahujú od prsníka, prehýbajú do luku, prisávajú, odsávajú, plačú alebo sú viditeľne nespokojné, pričom prejavy nespokojnosti veľmi pripomínajú bolesť bruška, bábätko môže priťahovať nožičky k telíčku, červenie v tváričke, dokonca môže poprdkávať či kakať a niekedy to potom vyzerá, ako keby sa mu tým uľavilo, čo ešte viac naznačuje, že by mohlo ísť o bolesť bruška. Zistiť, či ide o reakciu na tok mlieka, je najjednoduchšie v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
s ktorou vyhodnotíte pitie bábätka a reakciu na tok mlieka. Ak by išlo o reakciu na znížený tok mlieka, existujú kroky, ako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka a pomôcť mu, aby bolo spokojnejšie. Medzi tieto kroky okrem iného patrí aj odstránenie príčin, pre ktoré mohol tok mlieka poklesnúť. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Pokles tvorby mlieka môže spôsobiť aj to, ak bábätko začne tráviť nejaký čas bez matky, zvlášť, ak sa v tomto čase oň stará niekto, kto mu na upokojenie začne dávať cumlík alebo ho nakŕmi (hoci aj odstriekaným materským mliekom) fľašou. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.
V prípade, že bábätko reaguje na zníženie toku mlieka, kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.
Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.
Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.