Stressfix+silný tok mlieka
Hella 04.11.2024, 11:42
Dobrý deň prajem, švagriná mi poradila počas dojčenia užívať doplnok stressfix na zlepšenie psychiky po pôrode. Podľa testov netrpím popôrodnou depresiou ak aj tak len miernou no cítim že nie som celkom v poriadku možno je to aj vplyvom hormónov keďže som tesne po šestonedelí Mala by som s gynekológom riešiť hormonálne odbery či sa to upraví samo?. Môžem tento výživový voľnopredajný doplnok stressfix dostupný na internete i so zložením uživať na začiatok denne max 2-3tb čo je polovička povolenej dávky?(4tb) Potom už po jednej keď bude treba. Cítim že potrebujem si nejako pomôcť inak by som nebrala nič. Prechádzajú bylinky do mlieka? Môžem bábätku nejako uškodiť? 2x som si skúsila dať a reakcia nebola. Uvažovala som ukončenie dojčenia len mlieka mám veľa a bola by to škoda keďže bábätko mi neprijíma umelé vracia po ňom a boli bruško a nechce prijať ani fľašku čím som nútená dojčiť ale nechcem ísť na úkor seba. Taktiež by som sa chcela spýtať na nejakú radu pri silnom toku mlieka? Bábätko sa mi v klasickej polohe keď ho drzim v rukách dusí mliekom nestíha prehĺtať. Skúšala som aj odsávať najskôr ale moc to nepomáha čo ešte pomohlo je poloha v leže na boku len nie všade sa takto dojčiť dá nevedeli by ste mi poradiť ešte nejakú inú možnosť? Ďakujem veľmi pekne
Milá Hella,
z hľadiska dojčenia môžete tento doplnok užívať bez akýchkoľvek obmedzení, v takom dávkovaní, aké je odporúčané a aké bude pomáhať zlepšovať vašu situáciu. Kvôli dojčeniu nemusíte užívať nižšie dávky doplnku, pretože vaše bábätko nebude užívať tento prípravok spoločne s vami.
Je možné, že sa nachádzate v situácii, kedy je pre to, aby ste sa psychicky cítili lepšie, potrebné urobiť viac. Poraďte sa preto so psychológom či psychologičkou, aj v rámci zoznamu profesionálnych laktačných poradkýň nájdete psychologičky, môžete si vybrať tú svoju:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
a dohodnúť si konzultáciu, v rámci ktorej sa bude venovať pozornosť vašim skutočným problémom a nebude sa za príčinu problémov považovať dojčenie. Pretože dojčenie nespôsobuje problémy so psychickým zdravím, práve naopak:
V súvislosti s duševným zdravím sa dojčiace ženy dozvedajú množstvo nepravdivých informácií. Dojčenie ani hormonálna situácia dojčenia nespôsobuje duševné problémy, naopak. Dojčenie je pozitívny faktor pre duševné zdravie. Ak dojčenie funguje bezproblémovo, môže byť pre ženy niekedy jedným z mála svetlých bodov dodávajúcich pocit sebaistoty. Téme duševného zdravia v spojitosti s dojčením sme venovali veľa priestoru práve tento rok, pretože tohtoročný Svetový a Európsky týždeň dojčenia bol venovaný práve osvete v oblasti toho, ako duševnému zdraviu pomáha dojčenie. Preto vám odporúčame si preštudovať tieto články:
- Podporu dojčenia treba všade: Je dojčenie trápením?
- Podporu dojčenia treba všade: Platí veta: „Šťastná matka, šťastné dieťa“?
- Podporu dojčenia treba všade: Čo stane, ak dojčí žena s popôrodnou depresiou?
- Podporu dojčenia treba všade: Ako dojčenie podporuje duševné zdravie matky?
- Podporu dojčenia treba všade: Ako dojčenie podporuje duševné zdravie dieťaťa?
- Podporu dojčenia treba všade: Majú ženy z dôvodu dojčenia „rozhádzané hormóny“? – zvlášť tento článok odpovedá na otázky týkajúce sa „hormónov“ a dojčenia. Tento článok vám podrobne vysvetlí, prečo v tejto situácii nemá zmysel robiť vyšetrenia na gynekológii, zvlášť, ak teraz ešte nemáte späť menštruačný cyklus.
- Podporu dojčenia treba všade: Trauma z nedojčenia
- Duševné zdravie žien a dojčenie
Odporúčame vám preto poradiť sa so psychologičkou z MAMILY, aby ste získali predstavu, ktoré kroky v tejto situácii urobiť, aby ste sa cítili lepšie. Ak by sa ukázalo, že má zmysel absolvovať aj terapiu, má tiež zmysel vedieť, že z hľadiska dojčenia sa nemusíte vyhýbať liečbe, ak by bola potrebná, prečítajte si aj toto vysvetlenie medicínskeho tímu MAMILY:
https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2072
v ktorom sa súčasne dočítate aj vysvetlenie, prečo zvlášť v tejto situácii je kľúčové, aby bábätko bolo naďalej dojčené a vyhlo sa použitiu umelej komerčnej výživy. Nemá preto zmysel dávať bábätku umelé mlieko a skúšať mu podávať fľašu. Dojčenie je kľúčové aj pre psychické zdravie bábätka.
Tiež si preštudujte tieto informácie o tom, aké lieky je možné používať v období dojčenia:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/
Situácia, kedy bábätko nevládze prehĺtať mlieko, dusí sa, kašle, prípadne sa odpojí od prsníka a vidíte striekajúce mlieko sa často vyskytuje u bábätiek približne okolo 2 – 4 mesiaca života. V tejto situácii vám veľmi odporúčame osobne sa stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
pretože pre odlíšenie toho, čo presne sa deje, je v tomto smere rozhodujúce osobné pozorovanie dojčenia. Niekedy sa takto bábätká správajú pri reakcii na vysoký tok mlieka, ktorý nezvládajú regulovať. Niektorí ľudia nesprávne v tejto situácii ženám odporúčajú, aby si odsali trochu mlieka a tak znížili tok mlieka. Skutočným zlepšením tejto situácie však je zlepšenie prisatia bábätka. Správne prisaté bábätko dokáže regulovať rýchly tok mlieka. Takže v takom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.
Osobné stretnutie s laktačnou poradkyňou MAMILY je kľúčové aj preto, že z našich skúseností napriek tomu, ako sa táto situácia pri pohľade zvonku javí, často bábätká, ktoré sa takto správajú, v skutočnosti reagujú na zníženie toku mlieka. Na to, aby toto bolo možné vyhodnotiť, je nevyhnutné osobné pozorovanie dojčenia. Pri ňom aj vás laktačná poradkyňa naučí rozlíšiť pitie a satie bez pitia a spoločne vyhodnotíte, či sa toto správanie bábätka spája so znížením toku mlieka. Znie to paradoxne, pretože nespokojnosť bábätka v takejto situácii sa zdá súvisiaca s vysokým tokom mlieka, zdá sa, že mlieka je práve naopak príliš veľa, keďže strieka z prsníka, bábätko kašle, vypľúva mlieko, či sa zadúša. Aj preto je kľúčové osobné stretnutie, pretože toto nie je jednoduché vysvetliť na diaľku. Jedna z vecí je, že ak ide o väčšie bábätko, ktoré sa už niekoľko týždňov dojčilo a pritom bolo spokojné, nedáva úplne zmysel, prečo by sa takto správalo až neskôr, hoci po pôrode sa muselo stretávať s ešte vyšším tokom mlieka. Ale hlavne: pri osobnom pozorovaní dojčenia sa dá presne odlíšiť, kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia a nespokojnosť bábätka sa často pozoruje práve v situácii, kedy sa pitie zmenilo na satie bez pitia – teda poklesol tok mlieka. Vyhodnoťte teda toto spoločne s laktačnou poradkyňou MAMILY a ak by sa ukazovalo, že situácia súvisí s reakciou na zníženie toku mlieka, potom vo všeobecnosti budete postupovať podľa tohto návodu:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/
pričom laktačná poradkyňa vám bude pomáhať individuálne, podľa toho, ako sa bude vyvíjať vaša konkrétna situácia s vaším konkrétnym bábätkom.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.