Odsávanie počas hospitalizácie

Jana    11.11.2024, 11:14

Dobrý deň, moje dieťa (3 mesiace) čaká operácia tráviaceho traktu, kedy pocas pobytu na JIS a následne aj na oddelení (minimálne 1 týždeň) nebude môcť byť kojene a teda pre udržanie kojenia budem nútená odsavat. Viete mi prosím poradiť: - ako často a koľko mám odsavat - ak aktuálne kŕmime aj v noci (2krat) mám odsavat aj v noci ? - aktuálne kojim tak že pri každom kojeni len z jedného prsníka. Mám teda odsavat striedavo jeden a v ďalšom kole druhý prsník? Alebo vždy oba prsníky ?

Milá Jana,

pre udržanie tvorby mlieka vám odporúčame odstriekavať alebo odsávať mlieko, najmenej 8-krát denne, z toho aspoň raz v noci, z oboch prsníkov 20 minút. S nácvikom odstriekavania môžete začať už vopred, aby ste získali potrebnú zručnosť. Preštudujte si tiež, ako skladovať odstriekané mlieko:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Odsávajte teda vždy oba prsníky, nielen jeden. A z hľadiska odsávaného objemu mlieka by bolo celkovo za jeden deň ideálne odsávať okolo 700 ml mlieka.

Môže vám tiež pomôcť zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Okrem toho je dôležité v čase, kedy bábätko nebude môcť byť dojčené, mu nedávať cumlík. Akonáhle môže bábätko prijímať potravu ústami, môže byť dojčené, nie je dôvod mu najskôr skúšať dávať fľašu.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsávanie počas hospitalizácie