Dudkanie na prsniku ani pitie nie
Otázka
Dobry den, Rada by som sa poradila. Od 6 tyzdna sme mali s dcerou dojcensky strajk, dcera ma momentalne 6 mesiacov a od minuleho tyzdna pri uspavani zacala ziadat prsnik, doteraz bol prsnik uplne odmietany a dojcila sa vylucne v spanku, proste silny strajk. Posledny tyzden ako ju dam do polohy na uspavanie/ dojcenie okamzite sa sama prisaje za co som nesmierne vdacna a stastna ze zacala akceptovat prsnik. Napriek tomu som si odsledovala ze mala sa chce na prsniku ududkat a ako nahle sa spusti mliecko zacne sa odpajat, takto sa to opakuje par krat nakoniec prsnik akceptuje a zaspinka na nom. Skusala som aj pocas dna, rovnaky scenar prsnik zoberie dudka si na nom a po spusteni mliecka sa odpoji a uz nechce. Pocas dudkania si aj popije nieco malinko a potom zaspinka, potom ked ju chcem spiacu nadojcit tak to velmi nejde lebo uz sa zasytila ako dudkala a uz nie je taka ochotna sa dojcit v polospanku. Na jednej strane sa nam vyrazne zlepsila situacia co sa tyka strajku ze si dcera nasla pozitivny vztah k prsniku ale na druhej strane odsledovala som si ze menej pije na mnozstve pocikanych plienok- tych ma menej. Zmeni sa tato situacia ? Zacne dcera ziadat aj mliecko z prsniku nie len sa ududkavat na nom? Je mozne v tejto situacii nieco urobit preto aby pila viac ? Este spomeniem ze po dojceni nemam pocit prazdnych prs- stale tam nieco este je. Mam doodsavat ? Dakujem
Odpoveď
Milá Dominika,
v tejto situácii je dôležité, aby ste pokračovali v krokoch, ktoré ste robili v posledných týždňoch. To, že bábätko sa začalo ochotne prisávať a dojčiť sa, je mimoriadne cenné, bez ohľadu na to, koľko mlieka bábätko získa. Ak sa bábätko takto správa, je dôležité naďalej lákať bábätko k tomu, aby vnímalo fyzický kontakt ako príjemný, aby na vašom hrudníku alebo priamo pri dojčení na prsníku zaspávalo, aby vnímalo dojčenie ako uspokojivé. Naďalej udržiavajte dostatočnú tvorbu mlieka, ak máte pocit, že bábätko nevypije pri dojčení dostatok mlieka a odmietne dojčenie, ak sa mu snažíte pomáhať vypiť viac mlieka, má zmysel materské mlieko odsávať alebo odstriekavať.
Pre výživu bábätka sa môžete teraz zamerať na kalorické potraviny pre bábätko a tekutiny podávajte bábätku pohárikom. V situácii štrajku je dôležité, aby ste boli v kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
ktorá bude vašu situáciu poznať a môžete s ňou prejsť konkrétne aspekty tejto situácii, ako aj kŕmenie bábätka jedlom, vo všeobecnosti zoznam potravín, ktoré sú vysoko kalorické a výživné, nájdete na konci tohto článku:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu