Ked dojcenie vysiluje

Lucia    28.05.2013, 02:24

Zdravim, mam pol rocneho syna, stale ho plne dojcim. On je zdravy, papa pekne aj prosperuje a rastie. Len ja mam trochu problem, doslova ma "vyciciava". Jednak by jedol stale ale hlavne ide o to, ze spolu s mliekom zo mna odchadza aj vela zivin. Velmi som po porode schudla, doktori aj vsetci naokolo sa ma dokonca spytuju, ci netrpim anorexiou. Ale pritom mi velmi chuti jest, stale som hladna, papam doslova za dvoch. Roznorodu stravu, aj zeleninu, ovocie, maso, cerealie, mliecne vyrobky, aj sladke atd.... Samozrejme aj kazdodenne uzivam vitaminy pre dojciace zeny. Tiez mi velmi padaju vlasy, zhorsil sa mi zrak, bolia ma zuby a samozrejme cele noci nespip, lebo si pyta jest niekedy aj kazdu hodinu a potom rano som uplne bez sily a na odpadnutie. Urcite maleho nechcem prestat kojit, lebo viem ze je to pre neho to najlepsie, mala som uz viac problemov a nic ma v tom nezastavilo. Tak vas len chcem poziadat o radu, ci by ste nevedeli, co mam zmenit alebo spravit. Ake vitaminy/latky si mam doplnit a podobne.. doktori mi moc rad neposkytuju a nevenuju tomu vlastne ani pozornost. Velmi pekne dakujem!

Milá Lucia,

situácia, ktorú popisujete, nie je to, čo bežne popisujú mamičky dojčených detí vo veku vášho synčeka. Za normálnych okolností si obdobie dojčenia nevyžaduje nejaké špeciálne stravovanie, ani neexistujú nejaké špeciálne požiadavky na stravu či doplnky stravy. Schudnutie po pôrode na pôvodnú hmotnosť je normálne a je pozitívom dojčenia. Ak chudnete viac napriek tomu, že jete dostatočné množstvá primeranej stravy, je príčinu potrebné hľadať inde. Vitamínové prípravky nie sú počas dojčenie nevyhnutné, pretože príjem vitamínov je ideálne zabezpečiť stravou. Ak by to tak vo vašom prípade nebolo, počas dojčenia samozrejme nie je problém vitamínové prípravky užívať. Ani ostatné zdravotné ťažkosti, ktoré popisujete, nesúvisia s faktom, že teraz dojčíte. Dojčenie je naopak nesmierne dôležité pre zdravie mamičiek, a ovplyvňuje ho pozitívne. Existuje dostatok štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívny vplyv dojčenia, a najmä dlhodobého dojčenia na mnohé závažné diagnózy, vrátane rakoviny prsníka, rakoviny endometria, rakoviny vaječníkov, rakoviny maternice, osteoporózy, aménie, obezity a podobne. Takže to, že dojčíte, je pre vás dobré, a to nielen teraz, ale do budúcnosti. Ako príčinu vašich zdravotných ťažkostí je teda potrebné hľadať iné dôvody než to, že dojčíte. Odporúčame vám obrátiť sa na svojho lekára.

Čo sa týka nočného dojčenia, prečítajte si tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ked dojcenie vysiluje